Задържаха тийнейджър от Сингапур за вдъхновен от Крайстчърч план за нападение над джамия

16-годишно момче, за което се твърди, че е планирало да убие мюсюлмани в две джамии по повод годишнината от нападенията в Крайстчърч, е задържано в Сингапур, съобщава “BBC”. Повлиян от убиеца от Крайстчърч Брентън Тарант, младежът е планирал да убие с нож жертвите си и да предаде атаката на живо. Той е най-младият, задържан съгласно Закона за вътрешната сигурност, който позволява задържане без съд.

Атаката в Крайстчърч беше най-кръвопролитната масова стрелба в историята на Нова Зеландия. Около 51 души загинаха в две джамии на 15 март 2019 г., след като бяха застреляни от Тарант, който сега е осъден на доживотен затвор без право на замяна.

За 16-годишния сингапурец, който не е идентифициран, но е описан като протестантски християнин, се казва, че е “мотивиран от силна антипатия към исляма и очарование от насилието, заяви Министерството на вътрешните работи на страната ( MHA). Той е първият задържан, за когото се твърди, че е вдъхновен от крайнодясната екстремистка идеология в Сингапур, където терористичните атаки и насилствените престъпления са рядкост. Момчето е в ареста от миналия месец.

Планове за атака

От министерството заявиха, че е ясно, че той е бил повлиян от Тарант, като посочиха факта, че планира да извърши атаките си на 15 март тази година, за да отбележи 2-годишнината от нападенията в Крайстчърч. Твърди се също, че е признал, че гледането на нападението на Тарант на живо му е дало “отскок”. Предполага се, че е планирал да атакува две джамии – джамията Асияфаа и джамията Юсоф Исхак – и двете са били близо до дома му. Момчето е имало намерение да открадне кредитната карта на баща си, за да наеме кола и да шофира между двете места за нападение, разположени в северната част на острова. Той нямал шофьорска книжка, но бил уверен, че може да се справи, казаха служители от отдела за вътрешна сигурност на брифинг по случая.

Първоначално тийнейджърът е планирал да използва пушка като Тарант, но вместо това е решил да използва мачете, след като е срещнал трудности при закупуването на огнестрелно оръжие в Сингапур, който има строги закони за контрол на оръжията. Министерството добави, че той изглежда е действал сам. Длъжностните лица казаха също, че той е бил подготвил документи, които е възнамерявал да разпространи преди нападенията си, единият относно нападенията в Ница миналата година, а другият – манифест, описващ ненавистта му към исляма, в който изрази надежда, че планираното му нападение ще бъде наречено “оправдан акт на насилие”.

Властите заявиха, че са получили съобщение през ноември и скоро след това са го арестували. От министерството казаха, че по време на разпитите тийнейджърът е признал, че може “да предвиди само два изхода – че ще го арестуват преди да може да извърши нападенията, или че ще изпълни плана си и след това ще бъде убит от полицията”. Министърът на вътрешните работи на Сингапур К. Шанмугам заяви:

“Той влезе напълно подготвен, знаейки, че ще умре, и беше готов да умре.”

Властите заявиха, че той ще бъде подложен на “религиозна, психологическа и социална рехабилитация”, която ще включва ангажиране на християнски съветник, който “да му помогне да коригира радикалната идеология, която е вложил”. Шанмугам каза, че случаят е “тревожно развитие”, като отбеляза, че няколко младежи на възраст под 20 години са били задържани или са получили заповеди за ограничаване съгласно Закона за вътрешната сигурност през последните години. Преди това властите са задържали заподозрени екстремисти ислямисти, включително 17-годишен.

Източник: Искра.бг

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal