Начало » Новини » Светът » Епископът на Толиара и Южен Мадагаскар Продром: Свети Йоан Кръстител – този, който докосна Върха на вселената

Епископът на Толиара и Южен Мадагаскар Продром: Свети Йоан Кръстител – този, който докосна Върха на вселената

In other languages: GR

Автор: Епископ на Толиара и Южен Мадагаскар Продром, Александрийска Патриаршия

Превод: Йордан Георгиев

От малък много обичах Предтечата (Продромос – Бел. прев.). Мъж, по-голям от него – жена не е раждала на земята (между родените от жени няма нито един пророк по-голям от Йоан КръстителЛука 7:28), понеже е разбрал, че е най-малък пред Този, Който е, Който винаги е бил и Който ще дойде (Комуто не съм достоен да развържа обущата на нозетеДеяния 13:25). И това не е псевдосмирение от много известните на всички нас расоносци и нерасоносци, въпреки осъзнаването за нашата немощна човешка природа. Аскет, т.е луд по Бога обожател, от малкото, печатът на ветхозаветните пророци и проповедникът на покаянието. Тази благословена дума, която не е нищо друго освен най-скъпото (любящото – Бел. прев.) обещание на земята. Сякаш Йоан викаше на брега на Йордан: „Покайте се! Небесното Царство дойде. Аз просто го викам. Този, Който дойде като овца на заколение, ще го направи на дело“.

Когато преди години чух на монашеското си пострижение (кура) това „… нашият брат Продром“, нещо в мен ме жегна. Не за да стана и аз проповедник на покаянието, вместо да извикам на бреговете на реката на моите страсти: „Продроме, покай се! Царството Божие дойде и за тебе, сложи расото! Да не останеш гол пред Него“. И наистина още се страхувам, че този глас в мен изчезва, без никой да го чува.

Това име, което в ушите ми бучи, тази дума, същата тази черна кърпа, която ме покрива, ме доведе на апостолската мисия, ме доведе в Африка и ме отвежда, където иска. За да мога да обещая и аз на все повече хора, че Царството Божие е в нас!

Post Scriptum: Не знам само, защо някой губи време за мен, за пожелания и молитви. Не знам дали си заслужава някой да ме помни, но зная, че от момента, когато се случи това, ме задължава с неговата обич. Благодаря на всички!


Бел. прев.:

Този прекрасно слово, Преосвещеният Епископ Продром написа навръх своя имен ден – денят на Свети Йоан Предтеча (Продромос) и Кръстител (Ваптистис).

Достоен! Άξιος!

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal