Начало » Новини » Светът » ЕКСКЛУЗИВНО: 10-те най-опасни места за християните по света

ЕКСКЛУЗИВНО: 10-те най-опасни места за християните по света

Автор: Александър Иванов

През 2020 преследването срещу християните нараства с тревожна скорост. Изследванията на Open Doors за 2020 показват, че днес над 260 милиона души са изправени пред преследване заради вярата си. Това е с 15 милиона повече от 2019.

През 2020 всеки ден средно осем християни са били убити заради вярата си, а 23 християни са били изнасилвани или сексуално тормозени по причини, свързани с вярата. Всяка седмица средно 182 църкви или християнски сгради са били атакувани, а 102 християнски домове, магазини или предприятия са били атакувани, изгаряни или унищожавани. Всеки месец средно 309 християни са били несправедливо затваряни заради вярата си.

По-долу разглеждаме първите 10 държави, където преследването е най-интензивно. В много от тези страни животът вече е труден. Вземането на решение да следваме Христа и да живеем като християни на тези места е избор, който поставя живота на човека, живота на семейството и препитанието му в опасност. В някои страни като Северна Корея, Афганистан и Сомалия приемането на християнство може да се счита като смъртна присъда.

1. Северна Корея: № 1 за последните 19 години

В продължение на три поколения всичко в тази изолирана държава се фокусира върху идолопоклонството на управляващото семейство Ким. Християните се разглеждат като враждебни елементи в обществото, които трябва да бъдат изкоренени. На всяка цена те трябва да пазят вярата си в пълна тайна.

Ако християнин има Библия или част от нея (например страница), тя трябва да бъде внимателно скрита и четена само когато вярващият е сигурен, че е сам.

Повечето християни дори не казват на собствените си деца за вярата си, докато не станат по-големи тийнейджъри – всичко от страх, че могат да оставят следи или да се изпуснат някъде.

Както предполагате, събирането за поклонение в църква е напълно невъзможно. Да се ​​осмелиш да се събереш с други християни за поклонение е рисков подвиг, който трябва да се направи в изключителна тайна.

Когато някой бъде открит като християнин в Северна Корея , той ще бъде арестуван и затворен в един от ужасните трудови лагери на Северна Корея или дори убит на място; техните семейства до четвърто поколение също споделят съдбата им.

И все пак, зад заглавията на новините, идващи от Северна Корея, се разраства многобройна тайна църква с приблизително 200 000 до 400 000 вярващи. А десетки хиляди от тези тайни вярващи са затворени в концентрационни лагери.

Чудо е, че тази тайна църква в Северна Корея е в състояние да съществува.

Един християнин споделя: „Един ден границите ще се отворят и ние ще се обединим с южнокорейската и китайската църква, за да разпространим Евангелието в някои от най-мрачните места на земята.“

2. Афганистан: Където християнството съществува само в тайна

Афганистан е ислямска държава по Конституция, страната не позволява изповядването и въобще съществуването на друга религия освен исляма. Напускането на исляма е равносилно на предателство, защото се разглежда като предателство на семейство, нация и държава.

Тези, за които се знае, че са християни, могат да бъдат изпратени в психиатрична болница, защото техните семейства вярват, че никой здравомислещ човек не би напуснал исляма. Те могат също да бъдат бити или дори убити от членове на семейството или членове на ислямски екстремистки групи като талибаните, които продължават да увеличават силата си.

Насилието срещу християните остава много високо, но мерките, предприети срещу новопокръстените, зависят от семейството. Един християнин от Афганистан казва: „Как оцеляваме ежедневно, само Бог знае. Той знае, защото е решил да живее с нас. Но ние сме уморени от цялата смърт около нас.“

3. Сомалия: Християните са затваряни заради вярата им

Проучванията сочат, че 99% от сомалийските граждани са мюсюлмани и всяка религия на малцинството е силно преследвана. Насилствената екстремистка група „Ал Шабаб“, която се придържа към ултра-фанатичната ислямска доктрина на уахабизма, се застъпва за шериатския закон като основа за регулиране на всички аспекти на живота в Сомалия. Тази група многократно е изразявала желанието си да изкорени християните от страната.

Във всяка сфера на живота – частна, семейна, общностна и национална – да се знае, че си християнин в Сомалия означава опасност за живота, често водеща до екзекуция на място. В резултат на това, повечето сомалийски християни пазят вярата си в абсолютна тайна. Но въпреки рисковете, сомалийците вярват в Христа – някои по чуден начин.

През последните години ситуацията изглежда се влошава. Ислямските бойци засилиха своя лов за хора, които са християни и са на лидерска позиция. Опитът да се отвори отново църква в Харгейса, Сомалиленд, се провали; Правителството беше принудено да я затвори поради натиск от местното ислямско население. Християните в Сомалия са толкова уязвими откъм нападения от ислямски бойци, че в интерес на сигурността им Open Doors не могат да публикуват конкретни примери за преследване.

4. Либия: Няма свобода за християните

След свалянето на бившия диктатор Муамар Кадафи, Либия потъна в хаос и анархия. И тази ситуация не се е променила за либийците. Продължаващата липса на единно централно Правителство, което да поддържа реда, даде възможност на различни ислямистки групировки да контролират части от страната. Либийците, приели християнството, са изправени пред насилие заради решението си да последват Христос.

Християните са изложени на риск в цялата страна, но са особено уязвими в райони, където има радикални ислямски групи. Ислямска държава все още поддържа присъствието си в по-широкия регион около Сирт. Други групи, като тези, свързани с контролните зони на коалиция „Ислямска зора“ около Триполи и някои части на самия Триполи. На изток радикални групи присъстват поне в Бенгази.

Християните мигранти, които са били арестувани и задържани при опит да стигнат до Европа, често попадат в един от пренаселените центрове за задържане около Триполи. Други дори не стигат дотам, но директно се предават в ръцете на криминални служители или групи от техните търговци на хора. Впоследствие те биват принуждавани към тежък труд в селскостопанския сектор или тласкани към проституция.

5. Пакистан: Постоянна заплаха от мафиотски атаки

В Пакистан всички християни (4 милиона християни от 204 милиона души население) страдат от институционализирана дискриминация. Властите пазят професиите, считани за срамни и унизителни, за християнските малцинства. Много християни са бедни, а някои са жертви на робски труд. Има и християни, принадлежащи към средната класа, но този икономически статус не ги спасява от маргинализиране или преследване от ислямисти. Вярващите винаги са изложени на риск заради прословутите закони за богохулството в страната.

Патриархалната култура в страната е особено жестока спрямо християнките, които често са тормозени както заради вярата си, така и заради пола си. Около 700 момичета и жени, отвлечени всяка година, биват изнасилвани и след това насилствено омъжвани за мъже-мюсюлмани от общността, което обикновено води до принудително напускане на християнството и съответно приемане на исляма.

6. Еритрея: Християните са арестувани заради нечленуване в църкви, одобрени от държавата

От 1993 г. насам президентът Исаяс Афеверки ръководи авторитарен, брутален режим, който почива на масови нарушения на правата на човека. Християните, които не са членове на одобрени от държавата църкви, се считат за агенти на Запада и заплаха за държавата. Стотици християни, които са членове на нерегистрирани църкви, са в затвора; някои са държани в плен повече от десетилетие.

От юни до август 2019 г. в градовете Керен и Годайф са били арестувани над 150 християни. Съобщава се, че 70-те арестувани през юни са били държани в затвора в Ашуфера. Терминът „затвор” за Еритрея означава – редица подземни тунели, които затворниците са принудени да удължават чрез копаене.

Християните от нетрадиционни църковни общности, като евангелистите например, са изправени пред най-тежкото преследване. Този изключителен натиск и допусканото от държавата насилие принуждават някои християни да бягат от Еритрея – често наричана „Северна Корея в Африка“ – и да търсят убежище.

7. Судан: Политическият хаос увеличава уязвимостта

Със свалянето на президента Омар ал-Башир, настоящият политически хаос в Судан остави християните в неизвестност. Отцепването на Южен Судан през 2011 също направи християните по-уязвими, тъй като ислямските консерватори в Судан продължават да настояват за шариатска държава. Наскоро Правителството арестува или сплаши много християнски лидери и множество църкви бяха разрушени. Екстремисти са нападали християни, особено в района на планината Нуба, където хиляди християни са били убити или разселени.

Особено преследвани са християните, които решат да напуснат исляма. За да не бъдат разкрити, новопокръстените християни често се въздържат да отглеждат и възпитават децата си в християнство, защото това може да привлече вниманието на Правителството и лидерите на общността (тъй като децата може по невнимание да разкрият вярата на родителите си).

Наскоро, около Рождество Христово 2019, министърът на религиозните дела на Судан Насредин Мофрех се извини на християните за това, което са претърпели: „за потисничеството и вредата, причинена на вашите тела, разрушаването на храмовете ви, кражбата на вашето имущество и несправедливия арест и преследване на вашите братя и сестри“. Но как ще се отрази това на християните, особено в отдалечените райони, предстои да разберем.

8. Йемен: Християните са застрашени от гражданската война

Продължаващата гражданска война в Йемен създаде една от най-тежките хуманитарни кризи през последното десетилетие, а християните там живеят още по-трудно и по-трудно. Хаосът на войната позволи на радикалните групи да разширят своите операции и нападения в определени райони, което доведе до отвличане и убиване на християни. Извършването на църковни дейности там е забранено, напускането на исляма – също.

Християните страдат от общата хуманитарна криза в страната, но йеменските християни са допълнително уязвими, тъй като аварийната помощ се разпространява най-вече чрез ислямски организации и местни джамии, за които се твърди, че дискриминират всички, които не се считат за благочестиви мюсюлмани.

Църквата в Йемен е съставена предимно от йеменски християни с мюсюлмански произход, които трябва да живеят вярата си в тайна. Те са изправени пред преследване от властите (включително задържане и разпити), от семействата им и от радикални ислямски групи, които заплашват отстъпниците със смърт, ако не се върнат отново в исляма. Племенният закон забранява на членовете да напускат племето. Когато йеменските мюсюлмани решат да последват Христос, те могат да бъдат изправени пред смъртно наказание.

9. Иран: Незаконно приемане на исляма

В тази врата към Близкия изток на християните им е забранено да споделят вярата си с нехристияни, което означава, че църковните служби на фарси, националният език, не са разрешени. Покръстващите християни, идващи от исляма, са подложени на преследване от Правителството; ако посещават тайна домашна църква, те са изправени пред постоянната заплаха от арест.

Иранското общество се управлява от ислямското законодателство, което означава, че правата и възможностите за работа на християните са силно ограничени. Правителството разглежда вярващите като опит на западните държави да подкопаят исляма и ислямския режим на Иран. Лидери на групи християни, приели християнството, са арестувани, преследвани и са получили дълги затворнически присъди за „престъпления срещу националната сигурност“.

През 2019 християните бяха арестувани и затваряни заради домашни религиозни дейности. И все пак, въпреки преследването, църквата в Иран нараства значително. Иранските власти дори наскоро публично признаха, че „масовите преобразувания се случват точно под нашите очи“.

10. Индия: насилие и разпространение на преследване

Във втората по население държава в света християните отново срещнаха безпрецедентно преследване на множество фронтове както от държавата, така и от общото индуистко общество. За втори път Индия се нарежда в топ 10 на държавите, в които животът на християните е най-застрашен. Резултатът от изборите през 2019 даде на управляващата хинду-националистическа партия Бхаратия Джаната (BJP) още по-голяма политическа власт – партията насърчава ултранационалистичните радикали да разпространяват посланието, че за да бъдеш индианец трябва да бъде индус.

Християните в Индия са изправени пред ужасяващо насилие от екстремисти – хиляди нападения се извършват всяка година. А в селските райони на Индия хиндуистките племена използват вода и храна като оръжие срещу християните, като им отрязват достъпа до водоснабдяването на селото и хранителните субсидии, субсидирани от Правителството. Покръстващите християнството от индуски произход са особено застрашени от преследване и са постоянно под натиск да се върнат към индуизма, особено чрез кампании, известни като Ghar Wapsi („Завръщане у дома“). Те често са подложени на физическо насилие и понякога убивани.

В Индия да кажеш „да“ на Христос, се превърна в рисковано решение, което струва много на християните и техните семейства.

Една църква, едно семейство

Open Doors изчислява, че има поне още 50 милиона християни, изправени пред високи нива на преследване в 23 други страни, като Мексико, Демократична република Конго и Чад, които дори не са стигнали до първите 50.

Цифрите са важни. Те ни помагат да рамкираме картината. Зад всяка статистика, факт и цифра стои живот, семейство, църква, която представлява дълбоко страдание, но също така смелост и вдъхновяваща вяра.

Бог да пази всички християни по света!

Припомняме, че можете да се присъедините към икуменическите молитви, организирани от Световния съвет на църквите, именно за преследваните и страдащите християни. Тази седмица (10 януари – 16 януари 2021) се молим за Иран, Ирак и Сирия.

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal