ЕКСКЛУЗИВНО: Интервю на Doxologia INFONEWS с в.и.д. генерален секретар на Световния съвет на църквите проф. д-р Протойерей Йоан Саука

Photo: Albin Hillert/WCC

In other languages: ENMK

Днес Ви представяме едно ексклузивно интервю на Doxologia INFONEWS с Негово Всеблагоговейнство проф. д-р Протойерей Йоан Саука.

* * *

Отец Йоан, как се справят църквите в пандемията? Пандемията от коронавирус спомогна ли за икуменическото сближаване, или напротив – изостри религиозните различия и раздели хората от различните църкви?

Отец Йоан Саука: Пандемията засeгна силно всички държави и народи. Тя изостря по безмилостен начин съществуващите неравенства. В същото време ни показва, че ние сме едно човешко семейство, принадлежащо към един дом Божий, независимо от раса, пол, богатство или регион. Изправени пред императива за физическо дистанциране, който направи поклонението в общностите почти невъзможно и създаде много трудна ситуация за много конгрегации, църквите се учат една от друга и изследват заедно как да останат социално свързани, да придружават болните и тези, които са загубили любим човек, и се молят заедно.

Световният съвет на църквите предоставя на своя уебсайт в допълнение към основните въпроси и отговори относно пандемичните ресурси за молитва, изучаване на Библията и поклонение. Точно сега църквите участват в Седмицата на молитвата за християнско единство, защото знаят, че всички християни са свързани помежду си като ученици на Христос. Разбира се, има някои крайни групи, които отричат ​​смъртоносните последици от пандемията, но те очевидно са малцинство сред християните.

Вие също питате за въздействието върху междурелигиозните отношения. Радвам се да кажа, че има много положителни неотдавнашни събития, силно насърчаващи междурелигиозното сътрудничество, утвърждавайки и надграждайки общите ценности. Това важи особено за споделената ангажираност за здраве и изцеление, както и за климатичната справедливост във всички региони по света. Това сътрудничество е наистина много важно, когато все още виждаме злоупотребяването с религията за разпространение на насилие и смърт на някои места.

С какво Световният съвет на църквите ще запомни изминалата 2020 година? Какво бихте определили като най-значимо постижение за Световния съвет на църквите през 2020 година?

Отец Йоан Саука: Бих искал да ви поканя да посетите уебсайта на Световния съвет на църквите и да разгледате новините, публикувани през годината. Това, че не позволихме на пандемията да ни тласне надолу, ми дава сили и насърчение. Общността на църквите-членки и секретариатът в Женева отговориха с много творчески инициативи, подхранващи взаимоотношенията и сътрудничеството. Мисля, че нашата съвместна работа с църквите-членки дори се е увеличила. Основните програмни инициативи за единство, мисия, справедливост и мир са жизненоважни и актуални.

Като човек, който толкова години отговаря за Икуменическия институт в Босе, аз съм особено насърчен от факта, че бихме могли да съберем близо 30 студенти от всички региони на света за още една академична година в Босе въпреки всички рестрикции. Това, което правим за тези студенти и за други млади хора и деца в нашите младежки проекти и в нашата инициатива за благоприятни за децата църкви, вярвам, са много добри инвестиции в бъдещето на икуменическото сътрудничество и свят на справедливост и мир.

Ваше Всеблагоговейнство, много се говори за ислямския фанатизъм и фундаментализъм. Но малко се говори за християнския фанатизъм и фундаментализъм. Каква е Вашата позиция относно този нарастващ проблем? Притеснителното за нас е това, че фанатизмът и фундаментализмът се срещат и в някои кръгове на Православната Църква. Как Световният съвет на църквите може да помогне за сближаването на православните християни в рамките на Православната църква.

Отец Йоан Саука: Да, християнските общности за съжаление не са имунизирани срещу въздействието на популистките идеологии. Въпреки че в повечето случаи това са малцинства с малък резонанс сред църквите. Правя важна разлика между фанатизъм и фундаментализъм. Няма какво да се каже срещу силен ангажимент към ценностите и специфично четене на нечия традиция на вяра. Трудно е обаче, когато диалогът вече не се търси и хората се обръщат срещу другия, без да се уважават взаимно, и да зачитат чуждата култура.

Световният съвет на църквите даде висок приоритет на участието на поместните Православни Църкви в ССЦ с Постоянната си комисия по консенсус и сътрудничество. Половината от членовете ѝ са от православното семейство. Дори да е имало напрежение в отношенията между поместните Православни Църкви, те продължават да си сътрудничат колективно в рамките на ССЦ, с изключение на Грузинската Патриаршия и Българската Патриаршия. Те се оттеглиха от Световния съвет на църквите през 1998.

Какво е мнението на Световния съвет на църквите относно случващото се в Украйна? Московската Патриаршия непрекъснато създава религиозно напрежение в Украйна и активно води хибридна война срещу Вселенската Патриаршия, след като Вселенският Патриарх предостави Томос за автокефалия на Православната Църква на Украйна.

Отец Йоан Саука: Световният съвет на църквите се бори и все още продължава да се бори да въведе църковните семейства в диалог и по-близки отношения. Той е с по-малък опит в справянето с конфликти в рамките на една поместна Църква. Следователно ССЦ не се намесва и не коментира вътрешни въпроси в православното семейство, тъй като ролята на поместните Църкви е да постигнат помирение и единство помежду си, въз основа на тяхното канонично право, доктрина и практика. Няма да се съглася с думите, които употребихте, за да характеризирате ситуацията в Украйна. Подобна конфликтна ситуация не е първата от този вид дори в най-новата история. През 90-те години подобна беше ситуацията в Естония, и ССЦ отново беше призован да се намеси. Само че ССЦ не взе и няма да вземе страна, но ще продължи да насърчава диалога и сътрудничеството като път напред. Винаги ще предлага безопасна платформа за срещи и диалог, ако това е желанието на засегнатите църкви.

Какво е значението на вярата, надеждата, любовта и молитвата в съвременния живот: за едни живот прекрасен, но за други – живот непоносим?

Отец Йоан Саука: Намирам вяра, надежда и любов в Бога, в Светата Троица и в изразения чрез Въплъщението, смъртта и Възкресението за спасението на всички Христос. Това остава Истината през всички времена от векове за векове. Това е, което ние празнуваме в Божествената Литургия: жертвената любов на Бога в Христос, принесена за ВСИЧКИ (διὰ πάντα). В същото време обаче сме свидетели на смъртоносните последици от масова бедност, потисничество и екологично унищожение. Още по-важно е, че ние работим за справедливост и мир, вкоренени в нашата вяра, изпълнени с надежда в Евангелието на Христос, следвайки Христовата любов, която движи света към помирение и единство. Между другото, това е темата на предстоящата асамблея на Световния съвет на църквите през 2022 в Карлсруе, Германия.

За съжаление, Българската Патриаршия напусна Световния съвет на църквите през 1998 година, поради неясни и несериозни причини. Въпреки това, какво послание бихте отправили към нашата Църква?

Отец Йоан Саука: Първо, ще отговоря от гледна точка на православен свещеник и богослов, идващ от Румъния. Разбирам много добре положението на нашите държави и църкви по време на комунизма и внезапните промени и предизвикателства, когато тази система се срина. Бяха чути много обвинения срещу Йерархията за сътрудничество с комунистите и за предаване на истината на Православието чрез участие в Икуменическото движение. Що се отнася до участието в Икуменическото движение, реалността е, че е имало много неразбиране и дезинформация. През онези трудни времена нашите най-добри богослови и Йерарси участваха в диалозите с други Църкви, но обикновените хора от стасидиите не бяха информирани. Те научиха за това едва когато желязната завеса рухна и тогава информацията дойде първо чрез някои фундаменталистки евангелски кръгове със силна анти-икуменическа дейност.

Прекарах почти целия си живот, свидетелствайки за нашата Православна теология и духовност в Икуменическото движение и мога да Ви кажа, че от моите изследвания на документите и от приноса, който нашите православни теолози са направили през тези години, не можах да открия нито едно изречение, което да предава или отрича Православната вяра или духовност. Православното участие в Икуменическото движение означава свидетелство за нашата вяра и отвореност за диалог с другите с оглед на това да преоткрием заедно нашите общи корени, причините за нашите исторически разделения и чрез изцеление на миналото да напреднем в преоткриването на общата апостолска вяра, което пък води и до по-голямо единство.

Православната Църква по своята идентичност е Църква, отворена към света, към другите и към цялото творение. Опитът да се превърнем в затворена група с фокус навътре би означавало предаване на нашата вяра и нашата идентичност.

Икуменическото движение не е пазар за преговори; участието в него не означава размиване на идентичността или загуба на вярата.

Това е посланието, което нашите хора трябва да чуят и в което да бъдат убедени. Необходимо е образование, формиране и точна информация. Това е единственият начин да излезем от самоналожените ни гета и да бъдем отново отворени за свидетелство, служение и диалог със и за света.

Въпреки че Българската Патриаршия се оттегли от Световния съвет на църквите, някои форми на сътрудничество продължиха през годините в областта на филантропията, дяконията и образованието. Продължаваме да имаме студенти по теология от България, които учат в Икуменическия институт в Босе и ние с нетърпение очакваме да получим повече кандидатури.

Като генерален секретар бих казал, че посланието на Световния съвет на църквите може да бъде само едно – да се молим и да се надяваме, че един ден Православната Църква в България ще се върне отново в това световно общество и ще се присъедини към своите сестрински поместни Православни Църкви и към другите църкви-членки в свидетелство за нейната много ценна теология и духовност. Само заедно можем да се справим с предизвикателствата и да бъдем надеждни в нашето свидетелство.

Благодарим Ви за краткия и искрен разговор! От името на целия ни екип изпращаме на Вас и на всички братя и сестри в Световния съвет на църквите пожелания за здраве, щастие, благоденствие и спокоен живот през Новата 2021 година.

* * *

Профил на проф. д-р Протойерей Йоан Саука

Отец Йоан Саука е клирик на Румънската Патриаршия. От 1998 е професор по мисионерство и икуменическа теология в Икуменическия институт на Световния съвет на църквите в Босе, Швейцария, а от 2001 е директор на същия Икуменически институт. Учил е в теологическите факултети в Сибиу и Букурещ, Румъния. Получил е докторска степен по теология в Университета в Бирмингам, Великобритания. От 01 април 2020 Негово Всеблагоговейнство проф. д-р Протойерей Йоан Саука е избран за в.и.д. генерален секретар на Световния съвет на църквите.

Александър Ангелов специално за Doxologia INFONEWS.

Източник: Doxologia INFONEWS

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal