Дръзка московска атака на Охридския Архиепископ Йоан срещу Вселенския Патриарх Вартоломей: „Вселенската Патриаршия разрушава единството на Църквата“ | Свикване на Пентархията за налагане на ред в Църквата

In other languages: MKGR

Автор: Doxologia INFONEWS

Охридският Архиепископ Йоан (Вранишковски) от Сръбската Църква в Република Северна Македония обвинява Негово Всесветейшество Вселенския Патриарх г-н г-н Вартоломей и Вселенската Патриаршия като цяло, че разрушават единството на Православието и конкретно Вселенският Патриарх е „присвоил права, които не му принадлежат“.

Този цинизъм и абсолютна наглост, основани на московската пропаганда и еклисиологичната ерес, която разпространява църковният терорист Московска Патриаршия е част от предговора на православния календар, публикуван от Православната Охридска Архиепископия (Сръбска Патриаршия) в Република Северна Македония (ПОА-СП).

Ето и текстът в предговора на православния календар:

«В наше време за съжаление, сме свидетели на съществуващия опит да се разруши Единството на Съборната (Католическа) Православна Църква. А именно Първопрестолната поместна Църква, Константинополската Патриаршия, постави себе си над съборния характер на Църквата и прие за даденост правото да бъде първа, не само по чест, право, което, разбира се, никой не оспорва, но първа и по абсолютна власт – право, което пълнотата на съборността на Църквата не му е дала (Вселенски Патриарх – Бел. прев.). Нейното едностранно решение да допусне до литургично съслужение няколко невежи, схизматични организации от Украйна, при това и без съгласието на местната канонична Църква и без всеправославен консенсус за такова решение, очевидно не дава желаното решение за разкола.

Напротив, подобен антиканоничен акт на Константинополската Патриаршия предизвика остра съпротива от страна на други поместни Православни Църкви – противопоставяния, които не само не отшумяват, но стават все по-изразени», съгласно текста на календара на ПОА-СП за 2021 г, публикуван в Religija.mk.

«Архиепископ Йоан ни напомня, че е каноничен Йерарх на Сръбската Патриаршия в Република Северна Македония, където обаче 98% от православното население там е част от схизматичната „Македонска Православна Църква“. Той не е компетентен да говори за „антиканоничен акт“ на Вселенската Патриаршия и не му е дадено такова право за да определя каноничността на тези действия.

След толкова дълго време лежане по затворите, той беше освободен с руска намеса! През това време, той е получавал много помощ от десетки Йерарси на Еладската Църква (Стари и Нови земи) и на полуавтономната Православна Църква на Крит (Вселенска Патриаршия). Не ми се иска в този момент да спомена за помощта, която му е изпращал през годините блаженопочившият Митрополит на Глифада г-н Павел, който беше организирал дори и движение в подкрепа на Охридския Архиепископ Йоан. Но е недопустимо във време, когато Вселенският Патриариах Вартоломей води борба срещу империалистическите амбиции на Московската Църква, която иска да си присвои всичко и да създаде в Православната Църква един независим полюс, около който да се събират всички, които имат нужда от „помощ“. Нека Архиепископ Йоан има търпение. За толкова прекарано време в затвора би трябвало да се е въоръжил с търпение, смелост и преди всичко с вяра към тези, които „пазят Термопилите“ (Вселенски Патриарх – Бел. прев.)», коментира г-н Сотирис Дзумас в Ἑξάψαλμος.

Архиепископ Йоан Вранишковски по-добре да се смири и да отиде да се извини на Вселенския Патриарх за глупостите и московските еклисиологични ереси, които проповядва. Това, какви прерогативи (привилегии) има Вселенският Патриарх не го решава никакъв Всеправославен събор, нито Предстоятелите и Епископите на другите поместни Църкви, особено тези, създадени по икономия! Това е решено от Светите Отци на 7-те Вселенски събора, чиито решения са абсолютно задължителни за всички поместни Църкви. Своите права Вселенския Патриарх е получил именно от тези събори! Те не подлежат на преразглеждане, коментиране и изопачаване в полза на московските църковни терористи, които постоянно нарушават каноничното право, нахлувайки в каноничния диоцез на Майката Църква Вселенската Патриаршия, Александрийската Патриаршия, Грузинската Патриаршия, Православната Църква на Кипър и Православната Църква на Украйна. Не се знае, кой ще е следващият, който ще изреве от московската агресия.

Крайно време е това да спре, понеже се вижда, че Московската Патриаршия е основният агресор и нарушител на Свещените Канони на Православната Църква, заразявайки и други поместни Църкви в по-малка степен, което е огромен проблем за Католическата Православна Църква.

Към Московската Патриаршия, Архиепископ Йоан Вранишковски и другите московски агенти: Православната Католическа Църква не е протестантска организация! Престанете да разпространявате еклисиологични ереси!

Поради това е редно да се съберат Древните Патриаршии от Пентархията с Древната Църква на Кипър, получили своите автокефалии по акривия от Вселенските събори за да поставят и наложат отново по акривия каноничния ред и дисциплина в Православната Църква. Също така да се наложат наказания на Московската Патриаршия, както и на другите поместни Църкви, които не спазват Свещените Канони и това, което са длъжни да спазват до последната буква в техните Томоси за автокефалия, предоставени им от Вселенската Патриаршия по икономия.

Не е допустимо Епископи от поместни Църкви, произлезли от Вселенската Патриаршия и създадени с Томос за автокефалия от нея по икономия да се опитват да нареждат и да оспорват неоспорими права на Вселенския Патриарх и да му предават уроци по „каноничност“!

Към Московската Патриаршия, Архиепископ Йоан Вранишковски и другите московски агенти: Украйна винаги е била в диоцеза на Вселенската Патриаршия до 05 януари 2019 г., когато получава Томос за автокефалия!

Относно Украйна, тя винаги е била част от диоцеза на Вселенската Патриаршия до 05 януари 2019 г., когато получи Томос за автокефалия. През последните 300 и няколко години Московската Патриаршия противоканонично си беше присвоила този диоцез на Майката Църква, което Майката Църква може да докаже с документи, а Московката Патриаршия за разлика от нея няма такива!

Към Московската Патриаршия, Архиепископ Йоан Вранишковски и другите московски агенти: Единственият каноничнен Киевски Митрополит и Предстоятел на Православната Църква на Украйна е Негово Блаженство Митрополитът на Киев и на цяла Украйна г-н г-н Епифаний!

Вселенският Патриарх предостави Томос на Православната Църква на Украйна съгласно Свещените Канони и вековната църковна традиция, която беше част от нейния диоцез. Вселенският Патриарх може да предостави Томос за автокефалия и на Църквата в Република Северна Македония, независимо, че се намира в диоцеза на Сръбската Патриаршия, която трябва да вдигне наложената над нея схизма, което е първата крачка към разрешаването на църковния проблем в тази малка страна. Тези актове на Вселенския Патриарх доказват, че Църквата е ЕДНА, а не са 16 самостоятелни Църкви, което представлява ерес! Един е този, който предоставя Томоси за автокефалия в Православната Църква – Вселенският Патриарх чрез Светия и Свещен Синод на Вселенската Патриаршия по икономия, и Вселенският събор по акривия.

Към Московската Патриаршия, Архиепископ Йоан Вранишковски и другите московски агенти: Православната Църква е Една, Свята, Католическа и Апостолска Църква!

Всеправославният събор своего рода не е Вселенски събор и няма как да бъде никога такъв! Следователно, той не може да взима решения, които са от комептентността на Вселенския събор. С други думи, Всеправославен събор НЕ може да издава Томос за автокефалия, както и решения от компетентността на Вселенски събор. В противен случай, това би представлявало абсолютно и тежко нарушение на Свещените Канони на Православната Църква, което наистина би довело до налагането на схизма, на тези, които биха взели такова решение и последващото им отлъчване от ЕДНАТА, СВЯТА, КАТОЛИЧЕСКА И АПОСТОЛСКА ЦЪРКВА.

Към Московската Патриаршия, Архиепископ Йоан Вранишковски и другите московски агенти: Всеправославният събор не е Вселенски събор!

Да благодарят на Бога, че Негово Всесветейшество Вселенският Патриарх г-н г-н Вартоломей е търпелив и добронамерен човек, иначе в противен случай, той е в пълното си канонично право да поиска свикването на Пентархията за да бъдат наложени по акривия спазването на Свещените Канони от всички, както и да бъдат наложени наказания за всички онези Епископи, които перманентно ги нарушават.

Православната Църква не е протестантска организация, нито Римокатолическа църква! Православната Църква е ЕДНА, СВЯТА, КАТОЛИЧЕСКА И АПОСТОЛСКА ЦЪРКВА с форма на управление – йерархично-синодална и синодално-йерархична!

Използването само на йерахичната форма управление, което самият Московски Патриарх прилага в собствената си Църква и се опитва да налага в Православната Църква се нарича папизъм, което представлява ерес.

От друга страна, така рекламираното от московските агенти с пяна на устата синодално (съборно) управление на Православната Църква е абсолютен протестантски модел на управление на многоглавието, което представлява еклисиологична ерес, тъй като се отнема едно от качествата на Православната Църква да бъде наричана Църква, т.е. ЕДНА!

Към Московската Патриаршия, Архиепископ Йоан Вранишковски и другите московски агенти: Престанете да се държите като църковни терористи, нахлувайки в чужд диоцез!

Този модел се опитва да наложи Москва, забележете, но само по отношение на Вселенската Патриаршия на т.нар. всеправославно равнище, опитвайки се „да отнеме“ правата на Вселенския Патриарх за пръв сред равни, което не е само по чест, видно от църковната история, Свещените Канони и вековната църковна традиция, но и относно вземането на някои решения, както и издаването на определени канонични актове, като Томос за автокефалия, апелация на Архиерей от друга поместна Църква, въвеждане на ред в Църквата, спазване на Свещените Канони и т.н.

След като Московската Патриаршия харесва моделите на управление на протестантите и римокатолиците, спокойно могат да станат част от тях в цялата си пълнота, понеже сега частично са част от тях и създават сътресения и разногласия в Католическата Православна Църква.

Разбира се, Пентархията знае най-добре какви въпроси ще разгледа и какви решения ще вземе, но би било хубаво да вземе решение относно каноничността на всички извършени канонизации и на всички актове и решения, издадени от Московската Патриаршия в периода след 1917 г. до днес.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal