Начало » Разни » COVID-19 » Гърция: Прокуратурата глоби Митрополита на Калаврита Йероним заради нарушение на забраната за Освещаването на водите и хвърлянето на Честния Кръст извън Храма | VIDEO & СНИМКИ

Гърция: Прокуратурата глоби Митрополита на Калаврита Йероним заради нарушение на забраната за Освещаването на водите и хвърлянето на Честния Кръст извън Храма | VIDEO & СНИМКИ

In other languages: GR

Автор: Александър Иванов

Празникът Богоявление в град Егио в Гърция беше тържествено отбелязан, предава OrthodoxTimes.gr. Митрополитът на Калаврита и Егиалия г-н Йероним, заедно с бившия Митрополит на Калаврита и Егиалия г-н Амвросий, решиха да отслужат чина по Освещаване на водите и да хвърлят Честния Кръст на старото градско пристанище (Коринтския залив) в град Егио.

След Божествената Литургия в Храма на Свети Николай от Алики, двамата Йерарси отидоха до залива, където публично и в присъствието на вярващи и на двама плувци, отслужиха чина по Освещаване на морските води и хвърлиха Честния Кръст.

Бреговата охрана веднага се намеси и без никакви арести бе спазена процедурата по информиране на местния дежурен прокурор.

След заповед на дежурния прокурор, Митрополитът на Калаврита и Егиалия г-н Йероним беше глобен с 1500 евро, а двамата плувци, които се гмурнаха за Кръста, бяха глобени с по 300 евро.

Припомняме, че последно от гръцката държава и от Синода на Еладската Църква (съгласно Общото министерско решение Δ1α/ΓΠ.οικ. 80588/15.12.2020 (ΦΕΚ Β΄ 5509) и решението на Постоянния Свещен Синод на Еладската Църква) се реши за днешния празник, че Великият водосвет и чинът по Осветяването на водите ще се отслужват само вътре в самите Храмове (а не извън тях), без да се провеждат никакви литии и процесии извън Свещените Храмове. А по отношение на Честния Кръст се реши, че той ще бъде хвърлен на необявено място в необявено време от клирик, упълномощен за това от самия Архиепископ на Атина Йероним. А на Митрополитите бе разрешено само да потопят самия Кръст всеки в своя Храм в съд по време на Великия водосвет, но не и да го хвърлят навън.

В случая, Митрополитът на Калаврита е нарушил не само държавната забрана, но е нарушил и решението на Свещения Синод на Еладската Църква.

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal