Гръцкото правителство към Еладската Църква: Законът не може да се прилага по желание

In other languages: GR

Превод: Йордан Георгиев

Гръцкото правителство отговори веднага на решението на Постоянния Свещен Синод на Еладската Църква да не се съгласува с новите наложени мерки относно функционирането на храмовете по време на празника Богоявление.

В комюникето се отбелязва, че на всички етапи от пандемията правителството винаги е било в постоянна консултация с Църквата.

Правителството също така добавя, че нуждата да не се застраши стабилният напредък в борбата с коронавируса с оглед на повторното отваряне на училищата, се налага да се върне предишният режим на ограничителните мерки.

Законът не може да се прилага по желание, за да може всеки, който не е съгласен да го игнорира. Надяваме се, че Църквата ще осъзнае критичната ситуация за обществото, както до днес е била отговорна…“, се подчертава накрая в комюникето на правителството.

Тук може да прочетете цялото комюнике:

Комюнике на гръцкото правителство

Правителството на всички етапи от пандемията правителството винаги е било в постоянна консултация с Църквата по въпросите за Литургиите, с уважение към общественото здраве, но и към вярата на хората. С оглед на това, бяха отслужени Литургиите за Рождество Христово и Нова Година (Обрезание Господне и Свети Василий Велики – Бел. прев.) и беше предвидено и отслужването на Литургия за Богоявление в присъствието на вярващите.

Нуждата да не се застраши стабилният напредък в борбата с коронавируса с оглед вече и на повторното отваряне на училищата, се наложи през текущата седмица да се върне предишният режим на ограничителните мерки за пазара и обществото, между които се предвиди да бъде отслужена Литургия за Богоявление без присъствието на вярващите. Разбира се, остава възможността за случайната индивидуална молитва на вярващите в храмовете.

Постоянният Свещен Синод със своето решение не се съгласява с новите мерки, които касаят Литургиите. Обаче законът не може да се прилага по желание за да може всеки, който не е съгласен да го игнорира. Надяваме се, че Църквата ще осъзнае критичната ситуация за обществото, както до днес е била отговорна. Прилагането на превантивните мерки за защита е задължително, но и акт на социална солидарност и отговорност за всички нас“.

Източник: Ρομφαία

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal