Гръцкият външен министър: Турция трябва да зачита правата на гръцкото малцинство на островите Имврос и Тенедос, както и в Константинопол

In other languages: GREN

Превод: Йордан Георгиев

В приветствие, адресирано до онлайн ритуала по разрязване на Световасильовата пита (Василопита) в Асоциацията на имврийците (жителите на остров Имврос– Бел. прев.), министърът на външните работи на Гърция г-н Никос Дендиас призова Турция да зачита изцяло правата на гръцкото малцинство в Имврос, Тенедос и Константинопол като подчерта, че това остава и представлява международното задължение на Турция в съответствие с Лозанския мирен договор от 1923г.

Турция най-накрая трябва да разбере, че гръцкото малцинство в Имврос, Тенедос и Константинопол не е враг за останалата част от турското общество. Напротив, то е неразделна част от историческото му развитие и отправна точка за приятелството и мирното съжителство между нашите два народа“, заяви Никос Дендиас.

Външният министър припомни разпоредбите на член 14 от Лозанския договор относно гаранцията за местното немюсюлманско население, както и по отношение местното управление, защитата на местните гърци и тяхното имущество.

Защитата на гръцкото малцинство в Константинопол, Имврос и Тенедос винаги е била международно задължение на Турция съгласно Лозанския договор“, подчерта той.

Той припомни на Турция и гласуването от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа от 27.06.2008, с което „Турция се призовава да търси решения, които биха позволили хармоничното съществуване на християни и мюсюлмани в Имврос и Тенедос (турското и кюрдското население на островите е заселено преди 40-50 години – Бел. прев.). Във връзка със създаването на условия за връщането на имврийците и тенедийците гърци от диаспората, независимо дали те имат или нямат турско гражданство“.

Г-н Дендиас, отбеляза, че Асоциацията на имврийците от много години се бори при неблагоприятни условия „за да изтъкне несправедливостите и потисничеството, което се е наложило да търпи имврийското гръцко население през годините от страна на турските власти“, като същевременно с това „поддържа живи изключителната история на имврийците“.

Той заяви, че постоянно ще съдейства „в усилията да се съживи присъствието на имврийците в тяхната родина, чрез настаняването на млади семейства на острова“.

Крайната цел, според г-н Дендиас, остава възстановяването, доколкото е възможно на историческото присъствие на имврийците на острова, като важен стълб от стратегията е набирането на кадри за тамошните малцинствени гръцки училища и намирането на подходяща заетост за имврийците, за да се подсигури постоянното им местожителство на острова.

Външният министър се позова и на Вселенския Патриарх Вартоломей, който също произхожда от о-в Имврос.

Яркият му пример и постоянната му дейност в полза на гръцката диаспора на острова гарантират успеха на вашите усилия“, отбеляза той.

Той също така изрази увереност, че „Високопреосвещеният Митрополит на Имврос и Тенедос г-н Кирил ще успее да обедини тамошната имврийска гръцка общност“.

Нашият интерес към вас остава силен и неугасващ“ – подчерта Никос Дендиас.

Докато съседната страна изпълни поетите ангажименти, ние ще продължим да използваме всички налични правни и дипломатически инструменти, с които разполагаме, за да отговорим на очакванията и историческите права на имврийците“, заяви накрая г-н Никос Дендиас.

Източник: Naftemporiki.gr

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal