Грузинската Патриаршия изпрати официална протестна нота до Московската Патриаршия заради антиканоничното нахлуване на Московската Патриаршия в нейния диоцез на 07 януари 2021

In other languages: GEOGR UKR

Автор: Александър Иванов

На 07 януари 2021 Председателят на Отдела за външни църковни отношения на Грузинската Патриаршия Митрополит на Зугдиди и Цаиши г-н Герасим (Шарашенидзе) официално изпрати протестна нота до Московската Патриаршия заради антиканоничното нахлуване на Московската Патриаршия в нейния диоцез на 07 януари 2021.

Предисторията е следната:

Асоциацията на религиозните експерти в Грузия публикува осъдителна декларация, в която обвинява Московската Патриаршия в това, че антиканонично нахлува в район, който се намира в каноничния диоцез на Грузинската Патриаршия. По-конкретно, според асоциацията, представители на Московската Патриаршия са извършвали религиозна дейност и богослужения в район, който незаконно е бил окупиран от руската армия по време на руската инвазия в Западна Грузия през 2008. Литургия е била отслужена на 07 януари 2021 от свещеника на Руската Църква във Владикавказ и Алания Сергий Кокоев. СНИМКИ – ТУК. Според декларацията, руснаците не са се задоволили с незаконно окупираните грузински територии по време на войната, но постепенно извършват и църковна инвазия.

Следва пълното писмо на Грузинската Патриаршия до Московската Патриаршия от 07 януари 2021:

ДО
Волоколамския Митрополит г-н Иларион, председател на Отдела за външни църковни отношения на Московската Патриаршия
Леонид (Горбачов), Архиепископ на Владикавказ и Алания

Ваши Високопреосвещенства!

Поздравявам Ви с Честито Рождество Христово!

Обръщаме се към Вас по следния важен въпрос:

От медиите научихме, че на 07 януари 2021 на Рождество Христово в Катедралата на Света Троица в град Цхинвали е било проведено богослужение от свещеника на Руската Църква във Владикавказ и Алания Сергий Кокоев. СНИМКИ – ТУК.

Както знаете, град Цхинвали е канонична територия на Свещената Митрополия на Никози и Цхинвали (Грузинска Апостолическа Православна Църква), чийто настоящ Архиерей е Митрополитът на Никози и Цхинвали г-н Исаия (Чантурия).

Московската Патриаршия, както и другите поместни Православни Църква, винаги е зачитала и продължава да зачита диоцеза на Грузинската Патриаршия както в Абхазия, така и в региона Цхинвали.

Според Свещените Канони е недопустимо да се отслужва в нашия диоцез каквото и да е религиозно служение от духовници на други поместни Църкви без разрешението на Грузинската Патриаршия и без нашето съгласие, а подобно нарушение уврежда отношенията между нашите поместни Църкви.

Надяваме се, че ще разгледате горепосочения проблем и ще предприемете строги санкции срещу духовенството, извършило този антиканоничен акт; надяваме се, че това събитие повече няма да се повтори.

Пожелавам Ви здраве, щастие и Божия благодат във Вашето високоотговорно служение.

Герасим (Шарашенидзе),
Митрополит на Зугдиди и Цаиши, председател на Отдела за външни отношения на Грузинската Патриаршия
“.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal