Начало » Разни » COVID-19 » Говорителят на Синода на Еладската Църква Митрополитът на Илион Атинагор: Богоявление за нас е червена линия. Pacta sunt servanda | VIDEO

Говорителят на Синода на Еладската Църква Митрополитът на Илион Атинагор: Богоявление за нас е червена линия. Pacta sunt servanda | VIDEO

In other languages: GR

Превод: Йордан Георгиев

Днес следобед след решението на Постоянния Свещен Синод на Еладската Църква за несъгласуване с решението на гръцкото правителство за богослужения без присъствието на вярващи за Богоявление, говорителят на Постоянния Синод Негово Високопреосвещенство Митрополитът на Илион, Ахарнес и Петруполис г-н Атинагор даде разяснително интервю по този въпрос за телевизия MEGA.

Девет месеца Църквата спазваше напълно всички мерки. Тя прие, че храмовете по време на първата карантина трябва да бъдат затворени. Но не можем да приемем този обрат от страна на правителството. Когато се постигне споразумение (договорка – Бел. прев.) между двете страни и едната от двете страни реши да го промени, най-малкото другата страна трябва да бъде информирата. Pacta sunt servanda (от лат. ез. „Договорите трябва да бъдат спазвани“ – Бел. прев. ). Споразуменията трябва да се спазват“, подчерта Митрополитът на Илион г-н Атинагор относно решението на Синода храмовете да останат отворени за вярващите по време на Богоявление.

Същевременно с това, той намекна за „малко разочарование в начина на комуникация“ между държавата и Църквата. „В трудните моменти, министър-председателят и Архиепископът намираха решение. Нещо такова би могло да се случи и сега“, допълни г-н Атинагор.

На въпроса ако полицията отиде и наложи глоба на Йерарсите по време на Богоявление, Митрополитът отговори, че „полицията ще си свърши нейната работа, а ние нашата“.

Той отбеляза, от друга страна – че Църквата ще плати всички глоби, които ще ѝ бъдат наложени от полицията, без обаче да отговори дали ще плати и глобите, които могат да бъдат наложени и на вярващите, за тяхното присъствие по време на богослужението.

Накрая, Митрополит Атинагор заяви, че за Църквата въпросът за празника на Богоявление беше червена линия (т.е. граница, която не може да бъде премината от другата страна – Бел. прев.).

Източник: MEGA TV

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal