В Турция се унищожават хиляди християнски Храмове и Монастири

In other languages: UKR

Автор: Александър Иванов

Пет хиляди Храмове и 650 християнски Монастира в Турция спешно се нуждаят от спасяване. Много от тях са свидетели на възвестяването на Евангелието по време на мисионерството на Свети Апостол Павел. Днес тези сгради се разрушават или се превръщат в магазини или складове, предава Релігійна правда.

Изследователи от Анадолския изследователски център в Истанбул предупреждават, че много от тези обекти могат да бъдат безвъзвратно загубени. Те призовават за засилване на международната ангажираност за спасяване на наследството в региона, където учениците на Христос за първи път са наречени Християни.

Изследователите посочват, че спасяването на християнското наследство на Турция е нещо повече от религиозна дейност. На първо място, става въпрос за запазване на идентичността на тези територии и тяхната култура, така че учените призовават турските власти да подкрепят тези действия.

За унищожаването на християнски паметници в Турция стана известно, след като наскоро беше публикувано видео в интернет, на което се вижда как мюсюлмани си правят барбекю върху руините на древния арменски храм Дева Мария, наричан още и Гермуш, в Община Халилие, вилает Шанлъурфа, Турция, за който се смята, че е построен през XIX век.

Започва да се появява информация и за други разрушени християнски Храмове и Монастири, които започват да изчезват от пейзажите на Турция. Много от тях се използват от местните жители за домове за живеене и дори джамии. Много обекти са превърнати в магазини, конюшни, складове.

След геноцида на армено-католици през 1905 по тези земи нямало християни, а Храмовете били отнети от мюсюлмани. Отец Клаудио Монде, директор на Доминиканския център за междурелигиозен диалог в Истанбул, заяви, че е започнала работа по създаване на регистър на унищоженото християнско наследство. Съвременните общности, смята свещеникът, не са в състояние да възстановят тези сгради, по-конкретно защото броят на християните в Турция непрекъснато намалява, въпреки притока на християни от Ирак.

Доминиканецът отбелязва, че туризмът може да бъде един от начините за спасяване на християнското наследство, но и че политическата среда в Турция трябва да се промени. Докато националистическият популизъм и отношението към немюсюлманските малцинства като съучастници на чужди сили, стремящи се да отслабят турската идентичност, напоследък нарастват.

За тежкото положение на християнските места в Турция напомня и историята на древния армено-католически храм Свети Григорий Просветител напомня. Сградата е била в частни ръце от много години и сега се продава на пазара на недвижими имоти. Арменският патриарх в Константинопол отбелязва, че в миналото християнските религиозни сгради са били построени или реставрирани благодарение на „султанските декрети“. Той също така припомни, че защитата на храмовите сгради, които са част от културното богатство на Турция и вече не се използват от християнските общности, е съвместна отговорност на съответните държавни институции, което в Турция, за жалост, не е така.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal