Вселенската Патриаршия е доволна от първите решения, взети от новия президент на САЩ

In other languages: ENGR UKR

Превод: Йордан Георгиев

Вселенската Патриаршия поздравява новия президент на САЩ г-н Джоузеф Байдън за поемането на задълженията му като приветства двете символични решения, взети веднага след полагането на клетвата му:

1. Той отмени забраните за пътуване, наложени на 13 държави, чието население е предимно мюсюлманско.

Припомня се, че Вселенската Патриаршия в продължение на няколко десетилетия е започнала официален академичен диалог с исляма като досега е провела около 15 съвместни конференции. На тях са обсъждани няколко въпроса, които касаят човечеството и които имат за цел по-добро опознаване и взаимно уважение между двете монотеистични религии, както и укрепването на мир и солидарностт в света.

В контекста на този междурелигиозен диалог, Негово Всесветейшество Вселенският Патриарх г-н г-н Вартоломей през 30-те години от патриаршеското си служение, той е посетил официално много мюсюлмански страни, като Иран, Бахрейн, Катар, Азербайджан, Казахстан, Либия, Египет, Мароко и др. и е развил приятелски отношения и поддържа постоянна комуникация с религиозни лидери на исляма и академични учени.

В същото време, той е свикал срещи на високо равнище с представители на трите монотеистични религии в Константинопол, в Брюксел и т.н. В крайна сметка, Босфорските декларации (1994, 2005) и Брюкселските декларации (2001) са международно известни.

2. Той върна САЩ към Парижкото споразумение за климата (климатичните промени – Бел. прев.)

Последователните инициативи на Вселенската Патриаршия за повишаване на осведомеността на световното обществено мнение за опазване на околната среда и за вдъхване на уважение и любов към планетата Земя – нашият общ „дом“ са добре известни. Досега Негово Всесветейшество е свикал девет големи международни, междуниверситетски и междурелигиозни екологични симпозиуми по време на пътуване (плаване), по-малки съответни семинари в Халки, докато през последните години той свиква тематични конференции, наречени „Среща на върха в Халки“ – четвъртата, от които ще започне своята работа онлайн идния вторник, на 26 януари.

Патриарх Вартоломей е участвал в много екологични събития в различни части на света, произнасял е редица речи по екологични въпроси, публикувал е много подобни текстове. Заради неговия принос в защитата на Творението, Патриарх Вартоломей е считан „Зеления Патриарх“.

По отношение на Парижкото споразумение за изменението на климата, Патриарх Вартоломей участва в различни фази от неговата подготовка. Вселенският Патриарх дори придружи тогавашния президент на Франция Оланд, след покана от негова страна, на съответна конференция, проведена във Филипините.

В този контекст, той многократно е изразявал своето противопоставяне на позицията на САЩ по Протокола от Киото и по-късно на решението им да се оттеглят от Парижкото споразумение. Той беше длъжен да приветства сегашното решение на президента Байдън да присъедини отново своята страна в глобалните усилия за справяне с изменението на климата.

Източник: OrthodoxTimes.gr


Donate to Doxologia INFONEWS: IBAN BG83STSA93000024673844

Follow us on Twitter: @doxologiainews

Follow us on Facebook page: @doxologiainfonews

Join our Facebook group: @doxologiainfonews.group


✎ КОМЕНТАРИ • COMMENTS ✎