Български уебсайт публикува видео на светогорски Йеромонах, приписвайки му слова, каквито той не е казвал и не съответстват на видеото към публикацията

Автор: Doxologia INFONEWS

На 30 януари 2021 българският уебсайт Християнство.бг публикува изказване на Йеромонах Филипос Микраянанитис от светогорския скит Малката Света Анна. Изказването е придружено от видео на духовника, което (видеото) публикуваме най-отдолу в края на настоящата статия. А самото видео е от декември 2020.

Според Християнство.бг и според посочения преводач – Архимандрит Никанор Мишков, Игумен на Църногорския Монастир (Софийска Митрополия), Йеромонах Филипос във видеото казва следното: „Възлюбени мои, искам да ви кажа следното: и в Гърция, и в чужбина се говори, че велики старци от Света гора са казали да не се носят маски в храма. Трябва да ви уведомя, че всичко това са глупости и лъжи. Точно обратното. Носим маски навсякъде така, както ни казват учените – носим маски в храма, молим се с маски, целуваме иконите с маски и ги сваляме само, когато ще се причастяваме с Тялото и Кръвта Христови. Ние, клириците проявяваме послушание към учените, имаме послушание към науката. Но нямаме послушание към учените, когато ни отдалечават от светото Причастие, което ние приемаме с голяма любов. Носим маски навсякъде, можем да се поклоним и на светите мощи с маска. можем да се молим, но ги сваляме, когато пристъпваме към светото Причастие. Бог да ви дава сили да се борите докато свърши това изпитание. Амин.

Оказва се обаче, че това, което ни се предлага в статията като превод на думите на Йеромонах Филипос, категорично не съответства на онова, което духовникът говори във видеото.

Братя, Христос се ражда, славете Го! Бог се въчеловечи и извърши спасение сред земята прежде век. В яслата прие даровете на Вселената, даровете на маговете (влъхвите). Нека и ние приемем в нашата ясла, в нашата лична ясла даровете на Вселената, даровете на науката, ваксината, спасението на душите и телата. Амин!“ – казва Йеромонах Филипос на гръцки език в посоченото видео.

В по-ранна публикация на същото издание със заглавие „Нека и ние като Христос да приемем в нашите лични “ясли” даровете на света“ (13.12.2020), се посочва същото видео на Йеромонах Филипос, но в тогавашната публикация са му приписани други слова, които отново не съответстват на това, което той говори във видеото. Тогавашният превод на изданието е следният: „Братя, Христос се Ражда! Славете Го! Бог се въчеловечи тук на Земята и извърши нашето спасение през първото столетие. В яслите Той прие даровете на света, даровете на влъхвите – а те бяха тогавашните учени. Нека да приемем и ние в нашите лични „ясли“ даровете на света, даровете на влъхвите, дарът на науката – ваксината. Бог да даде спасение на телата и душите ни! Амин.

С две думи: видеото не съответства на нито един от двата различни превода, публикувани в Християнство.бг, съответно преведени от техния преводач Високопреподобния Архимандрит г-н Никанор.

Би било прекрасно да идват от Света Гора подобни послания, каквито са приписани на този Йеромонах в статиите на Християнство.бг, но нека да бъдат истински, а не фалшиви и измамливи. Това е въвеждане в заблуждение! Истината – за ковид ваксините, за мерките, за опасния коронавирус – се защитава само с истина.

Освен това, Православната Църква, и по-конкретно Светият и Свещен Синод на Вселенската Патриаршия, към която принадлежи Йеромонах Филипос, се е изказал вече по въпроса за ковид ваксините, така че изказвания на монаси от Атон за или против носенето на маски, и за или против ваксините – нямат никакво значение. Църквата е казала думата си, дала е благословението си.

Недопустимо е да се издигат в култ атонски старци какво били казали и т.н. Нека да се доверим на Светото Писание, Свещеното Предание, Светите Отци, вековната традиция на Църквата и прочие, чиито изразители са съответните Предстоятели на поместните Църкви и техните Свещени Синоди, и разбира се, не на последно място – науката, която е дар от Господа за изцерението на нашите тела.

Нека да не издигаме дадени клирици или светогорски старци в култ. Просополатрията е ерес!

Относно описанието на Християнство.бг за Йеромонах Филипос – „Известен е като консервативен духовник, който не се страхува да критикува някои стъпки, предприемани от Вселенската Патриаршия.“ – ще кажем, че работата на Монасите е не да „критикуват някои стъпки, предприемани от Вселенската Патриаршия“, а да се молят и да проявяват послушание към Майката Църква, особено когато са в нейния диоцез!!!

И отново, от Doxologia INFONEWS призоваваме, не четете сайтове, които публикуват фалшиви религиозни новини. В период на пандемия е много важно хората да се информират от сигурни и доказани източници на информация, а не от сайтове, които приписват фалшиви думи на различни хора, които дори те самите не знаят, че са ги казали.

А сега следва и видеото с рождественското послание на Йеромонах Филипос, с което решиха да злоупотребят български медии:

Братя, Христос се ражда, славете Го! Бог се въчеловечи и извърши спасение сред земята прежде век. В яслата прие даровете на Вселената, даровете на маговете (влъхвите). Нека и ние приемем в нашата ясла, в нашата лична ясла даровете на Вселената, даровете на науката, ваксината, спасението на душите и телата. Амин!“ – казва Йеромонах Филипос на гръцки език в посоченото видео.
Източник на видеото: https://hristianstvo.bg/wp-content/uploads/2020/12/%D0%92%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BE.mp4

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal