Атинският Архиепископ Йероним към Митрополитите: Няма да отслужа Великия водосвет за Богоявление, давайки по този начин добър пример на всички… От мое име ще го отслужи презвитер с необявени час и място

In other languages: GR

Автор: Doxologia INFONEWS

В крайна сметка, повечето Храмове в Гърция ще останат отворени за вярващите за празника Богоявление. Това обяви Архиепископът на Атина Йероним II в писмо до Високопреосвещените Митрополити на Еладската Църква.

Повече от всякога е необходимо постоянно, открито и искрено сътрудничество и комуникация между Църкват и държавата. Комуникацията между министър-председателя и Архиепископа може да даде само добри плодове за нацията.“ – пише в писмото на Архиепископ Йероним.

В писмото на Архиепископа до Митрополитите на Еладската Църква се изисква от тях стриктно да спазват и стриктно да съблюдават спазването на всички противоепидемични санитарни мерки по отношение функционирането на Свещените Храмове в контекста на определения допустим брой вярващи едновременно в един Храм.

Вярващите са задължени да носят платнена маска на лицата си.

Еладската Църква ще се придържа към мерките от Общото министерско решение Δ1α/ΓΠ.οικ. 80588/15.12.2020 (ΦΕΚ Β΄ 5509) от 15.12.2020 г., според което броят на съучастващите по време на богослуженията за празниците Рождество Христово, Нова година и Богоявление в митрополитските, катедралните и големите храмове в градовете и селата може да бъде до 50 души (клирици и вярващи), а за останалите Храмове – до 25 души, като за всеки вярващ са определени 15 кв. м. с минимум 2 метра отстояние между тях.

В писмото се посочва, че Постоянният Свещен Синод е решил, че Великият водосвет и чинът по Осветяването на водите ще се отслужват само вътре в самите Храмове (а не извън тях), без да се провеждат никакви литии и процесии извън Свещените Храмове.

Въз основа на това решение, Постоянният Свещен Синод упълномощи мое смирение, от името на честната Йерархия, благочестивите клирици и верния народ на Еладската Църква, в деня на Богоявление да отида без процесия и лития и без почестите, които се полагат за този празник, и без присъствието на вярващи, до морето, за да осветя с Велик водосвет водите на нашата Родина.

Поради това аз самият предпочитам да дам пръв добрия пример на всички, както и посланието, че всички сме длъжни да бъдем внимателни и да намираме решения в безизходната ситуация, поради което Ви уведомявам, че няма да използвам предоставената ми възможност от Синода да отслужа този Велик водосвет.

Поради което благослових на презвитер клирик да отслужи Велик водосвет утре в необявен час и на необявено място, за да хвърли Светената вода и Честния Кръст в морските води, за да бъдат осветени чрез силата, енергията и слизането на Светия Дух. И по този начин да бъде осветена всяка твар от Горе.“ – се казва още в писмото.

Припомняме, че след края на полагането на клетвата на новите министри, Архиепископът остана в Палата Максим за да говори с министър-председателя Кириакос Мицотакис. След края на 30-минутния разговор, проведен между тях стана ясно, че и двете страни остават непоклатими в позициите си. Те обсъдиха причините и обстоятелствата, поради които нито една от двете страни не може да отстъпи. Те се съгласиха, че няма съгласие между тях.

Според комюникето на пресслужбата на министър-председателя, г-н Мицотакис е изказал своята загрижиност за вчерашното решение на Постоянния Свещен Синод на Еладската Църква да не се подчини на новите ограничителни мерки по време на празника Богоявление.

Г-н Мицотакис призова Църквата да поеме своята отговорност и да съдейства в големите усилия на държавата за намаляване на последиците от пандемията „за да могат децата ни да се върнат в училище възможно най-скоро“.

В същото време, той подчерта необходимостта от стриктното спазване на мерките и здравните препоръки от страна на всички, давайки ясно да се разбере, че „Църквата трябва, както и досега, да бъде положителен пример и помощник в тази обща борба“.

От своя страна, Архиепископ Йероним заяви, че трябва да се спазва договореното (Pacta sunt servanda) за празниците – Рождество Христово, Нова Година и Богоявление съгласно Общото министерско решение Δ1α/ΓΠ.οικ. 80588/15.12.2020 (ΦΕΚ Β΄ 5509) от 15.12.2020 г., т.е. извършване на богослуженията в присъствието на максимум 25 вярващи през два метра отстояние един от друг във всички храмове и до 50 вярващи в митрополитските храмове.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal