Атинският Архиепископ и гръцкият премиер за празника Богоявление: Съгласиха се, че няма съгласие между тях

In other languages: GR

Автор: Doxologia INFONEWS

Днес следобед Архиепископът на Атина и на цяла Гърция г-н г-н Йероним се срещна за около половин час на четири очи с гръцкия премиер г-н Кириакос Мицотакис.

Преди обяд новите министри и зам.-министри в кабинета на Мицотакис, на три групи с оглед пандемията, положиха клетва пред Светото Евангелие и Архиепископа на Атина в Палата Максим (Министерски съвет в Гърция) в присъствието на гръцкия премиер г-н Кириакос Мицотакис и президент г-жа Екатерини Сакеларопулу.

След края на полагането на клетвата Архиепископът остана в Палата Максим за да говори с премиера. След края на 30-минутния разговор, проведен между тях стана ясно, че и двете страни остават непоклатими в позициите си. Те обсъдиха причините и обстоятелствата, поради които нито една от двете страни не може да отстъпи. Те се съгласиха, че няма съгласие между тях.

Според комюникето на пресслужбата на министър-председателя, г-н Мицотакис е изказал своята загрижиност за вчерашното решение на Постоянния Свещен Синод на Еладската Църква да не се подчини на новите ограничителни мерки по време на празника Богоявление.

Г-н Мицотакис призова Църквата да поеме своята отговорност и да съдейства в големите усилия на държавата за намаляване на последиците от пандемията „за да могат децата ни да се върнат в училище възможно най-скоро“.

В същото време, той подчерта необходимостта от стриктното спазване на мерките и здравните препоръки от страна на всички, давайки ясно да се разбере, че „Църквата трябва, както и досега, да бъде положителен пример и помощник в тази обща борба“.

От своя страна, Архиепископ Йероним заяви, че трябва да се спазва договореното (Pacta sunt servanda) за празниците – Рождество Христово, Нова Година и Богоявление съгласно Общото министерско решение Δ1α/ΓΠ.οικ. 80588/15.12.2020 (ΦΕΚ Β΄ 5509) от 15.12.2020 г., т.е. извършване на богослуженията в присъствието на максимум 25 вярващи през два метра отстояние един от друг във всички храмове и до 50 вярващи в митрополитските храмове.

Днес привечер се очаква Архиепископоът да издаде нова Енциклика, с подкрепата на Свещения Синод, с цел да даде необходимите указания за функционирането на храмовете в деня на празника Богоявление.

Източници от Палата Максим заявяват, че административните органи ще се въздържат само на празника Богоявление от налагането на глоби по 1 500 евро и по 300 евро, съответно за предстоятел на Храм, служещ клирик или Митрополит и за вярващ, който присъства по време на богослужение.

Източник: ΑΠΕ-ΜΠΕ

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal