Архиепископията на Атина: Архиепископът и Еладската Църква уважават на практика всички познати религии

In other languages: GR

Автор: Александър Иванов

На 15 януари 2021 ви съобщихме, че Атинският Архиепископ Йероним даде интервю за Open TV относно приноса на Църквата за гръцката революция от 1821.

Тогава Архиепископът наред с друго, каза: „Ислямът и неговите последователи не са религия, а политическа партия за политическо преследване. Последователите му са хора на войната.

На 16 януари 2021 Мюфтиите на Ксанти Билял Карахалил и на Дидимотихон Осман Хамза реагираха на изявлението на Атинския Архиепископ, като заявиха, че са дълбоко натъжени от изявлението на Архиепископ Йероним относно исляма и неговите последователи.

На 17 януари 2021 Атинската Архиепископия публикува разяснително изявление, във връзка с изявлението на Архиепископа пред Open TV, предава пресслужбата на Атинската Архиепископия.

В неотдавнашното си телевизионно интервю за приноса на Еладската Църква в революцията от 1821, Архиепископът на Атина и цяла Гърция Йероним се позова на исляма, но той не е имал предвид нищо повече от изопачаването на самата мюсюлманска религия от шепа крайни фундаменталисти, които сеят терор и смърт по цялата Вселена.

Точно за тези лица се отнася онова, което Архиепископ Йероним е казал – лица, които инструментализират исляма и го превръщат в смъртоносно оръжие срещу всички онези, които имат различен възглед от този на „неверниците“, а дори и от този на верните.

Както Архиепископът, така и всички Митрополити на Еладската Църква уважават на практика всички познати религии и се отнасят към всички вярващи с уважение, християнска любов и солидарност, която не познава изключения, във всичките техни действия и инициативи, особено в социалната и благотворителната сфера.

Освен това примерът за мирното и хармонично съжителство между християни и мюсюлмани в Тракия свидетелства по най-ясния начин за това.“ – се казва в разяснителното изявление на Атинската Архиепископия във връзка с по-ранното изявление на Архиепископ Йероним пред Open TV.


Donate to Doxologia INFONEWS: IBAN BG83STSA93000024673844

Follow us on Twitter: @doxologiainews

Follow us on Facebook page: @doxologiainfonews

Join our Facebook group: @doxologiainfonews.group


✎ КОМЕНТАРИ • COMMENTS ✎