Албанският Архиепископ Анастасий участва в Икуменическа молитва за християнско единство, помирение и братство: Да споделяме Христовата Истина и Любов с другите | VIDEO

Автор: Александър Иванов

В кулминацията на Седмицата на молитвата за християнско единство, Световният съвет на църквите проведе първата по рода си онлайн глобална икуменическа молитва на 25 януари 2021, като събра участници от цял ​​свят в дух на надежда. Това съобщава пресслужбата на Световния съвет на църквите.

В своето приветствено слово към участниците, в.и.д. генерален секретар на Световния съвет на църквите проф. д-р Протойерей Йоан Саука каза, че онлайн форматът позволява на хората да се молят заедно, където и да са.

Глобалната пандемия показа колко крехки сме ние като хора, но също така колко креативни и издръжливи можем да бъдем, когато се молим и работим заедно, за да носим надежда и чувство на грижа един за друг, и за по-широкото икуменическо семейство. Ние сме един свят и едно човешко семейство.“ – каза отец Йоан.

Темата за тази година, с материали, изготвени от Общността на Grandchamp в Швейцария, беше „Останете в любовта ми и ще дадете много плодове“.

Молитвата е един от плодовете, които произтичат от нашето пребъдване в Христовата любов. Докато се събираме в молитва, ние го правим като потвърждение и израз на нашето общо призвание да се молим за християнско единство и помирение сред нашето човешко семейство.“ – допълни отец Йоан Саука.

С пастирско приветствие модераторът на Централния комитет на Световния съвет на църквите д-р Агнес Абуом разсъждава, че ние сме призовани като християни и църкви да преминем от разделение към пълно видимо общение във вярата, живота, мисията и свидетелството.

Това е основното призвание на Световния съвет на църквите. Но това призвание не може да бъде изпълнено, ако не се молим заедно за осъществяването на това призвание и визия.“ – каза д-р Агнес Абуом.

Негово Блаженство Архиепископът на Тирана, Дирахион и на цяла Албания г-н г-н Анастасий говори за значимостта на общото свидетелство.

Ясно е, че не е достатъчно само да получаваме и да се възползваме от Божиите благословии и дарове. Но ние сме длъжни да споделяме Христовата Истина и Любов с другите.“ – каза в пастирското си слово Негово Блаженство Архиепископ Анастасий.

Председателят на Папския съвет за насърчаване на християнското единство Кардинал Курт Кох разсъждава върху Иисус като корен и храна за всички църкви и различни християнски традиции.

В основата на плодовития икуменизъм винаги има и молитва. Нашите икуменически отношения показват начините, които могат да доведат до сближаване, мирно съжителство, сътрудничество и братство между всички хора.“ – каза Кардинал Курт Кох.

Молитвеното служение включваше и музика, отзивчиви четения от членове на Централния комитет на Световния съвет на църквите и ръководството на персонала и екипа на Духовния живот, както и вдъхновяващи образи, които събраха общението по време, когато мнозина са физически разделени.

Седмицата на молитвата за християнско единство традиционно се отбелязва на 18–25 януари. Тя включва християнски общности от много традиции и от всички части на земното кълбо. Във време, когато опасенията за общественото здраве поставят ограничения за физическите събирания, това дава възможност на църквите да се обединят чрез типична християнска практика, която отдавна предшества съвременния транспорт – молитва.

Седмицата на молитвата за християнско единство се организира съвместно от Световния съвет на църквите и Папския съвет за насърчаване на християнското единство от 1968 насам. В южното полукълбо, където януари е време за почивка, църквите често намират други дни, за да отбележат молитвената седмица, например около Петдесетница.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal