Επίσκοπος Αντανίας Παρθένιος: “Πιστεύουμε ότι δεν θα καθυστερήσει η αναγνώριση“

In other languages: NMKBG

Συνέντευξη στο Πρακτορείο Ειδήσεων „ΜΙΑ.ΜΚ“ παραχώρησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αντανίας κ. Παρθένιος, της εν Σκοπίοις Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Ο Επίσκοπος Παρθένιος, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο που βρίσκονται σήμερα οι συζητήσεις με το Οικουμενικό Πατριαρχείο για αυτοκεφαλία, καθώς και στην θέση της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Στην ερώτηση αν υπάρχει κάποια στασιμότητα ή τα πράγματα προχωρούν κατά την καθιερωμένη εκκλησιαστική γραμμή, ο Επίσκοπος Αντανίας τόνισε: „Η λύση τέτοιων περίπλοκων διαδικασιών θέλει χρόνο. Φυσικά, αυτή η κοινή κατάσταση με την πανδημία επηρέασε και αυτή την διαδικασία, όπως και πολλά άλλα πράγματα στον κόσμο„.

Εμείς ειλικρινά ελπίζουμε και πιστεύουμε πως δεν θα επιτραπεί η στασιμότητα να καθυστερήσει την διαδικασία της αναγνωρίσεως, αλλά ότι σύντομα θα έρθει ο ευπρόσδεκτος καιρός για διόρθωση της πολύχρονης αδικίας προς τον ορθόδοξο λαό μας“ – πρόσθεσε ο Επίσκοπος Παρθένιος, Ηγούμενος της Ι.Μ. Μπιγκόρσκι.

Σε ερώτηση ότι η Σερβική Εκκλησία δεν εγκρίνουν η αυτοκεφαλία να ζητείται από το Φανάρι, ο Επίσκοπος Αντανίας ανέφερε ότι „πρέπει αμέσως να τονιστεί πως, από όσα γνωρίζω εγώ, από την πλευρά μας οι διαπραγματεύσεις με την Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν έχουν διακοπεί ποτέ. Αντιθέτως όταν οι αρχιερείς μας επέμεναν για διάλογο, αντιμετώπιζαν σιωπή και περιφρόνηση από την άλλη πλευρά. Και μάλιστα, όποτε και να πραγματοποιούταν κάποια επαφή με τους Σέρβους αρχιερείς, αυτοί ανέκαθεν, ορθώς τόνιζαν πως το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει το τελευταίο λόγο για την χορήγηση τόμου αυτοκεφαλίας.

Εντούτοις, τώρα όταν ήρθε η ώρα να αποφασίζεται για το ζήτημά μας, ξαφνικά για τους Σέρβους αρχιερείς το Οικουμενικό Πατριαρχείο έπαψε να είναι η πρωτόθρονη Εκκλησία και να μην έχει τα κανονικά δικαιώματα εκκλήτου στην ορθόδοξη οικουμένη. Πόσο παράλογο: όταν το Πατριαρχείο έδωσε τον τόμο στην Σερβική Εκκλησία είχε το δικαίωμα αυτό, και τώρα πλέον δεν το έχει;“ συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο Επίσκοπος Παρθένιος.

Επίσης, ο Επίσκοπος Αντανίας ερωτηθείς, τι είδους αντιδράσεις αναμένονται από τις άλλες τοπικές ορθόδοξες Εκκλησίες, υπογράμμισε πως „ελπίζω πως, αν όχι όλοι, τότε τουλάχιστον οι περισσότερες Τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες θα ξαναποκτήσουν την συνείδηση της συνοδικότητας, η οποία είναι τόσο επιούσιος για την ζωή των ορθοδόξων Χριστιανών, αλλά η οποία, δυστυχώς, βλέπουμε πως μας λείπει. Και συνοδικότητα χωρίς προϊστάμενη αρχή δεν είναι δυνατόν να υπάρχει.

Για αυτό και η κανονική τάξη της μίας, αγίας, καθολικής και αποστολικής Εκκλησίας είναι τέτοια – όλες οι τοπικές εκκλησιαστικές ιεραρχίες να είναι σε ενότητα, συγκεντρωμένοι γύρω από την Πρωτόθρονη Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως, δια των ιστορικών της και κανονικών δικαιωμάτων και συνοδικών αποφάσεων“ – συμπλήρωσε ο Επίσκοπος Αντανίας.

Κλείνοντας ο κ. Παρθένιος, πρόσθεσε: „Εντούτοις, η φιλοδοξία και η επιθυμία για κυριαρχία κάνουν το δικό τους και προκαλούν τον μεγαλύτερο πειρασμό και της αποστροφή πολλών από την ορθοδοξία, ιδιαίτερα της νέας γενιάς, η οποία είναι αρκετά χορτασμένη από τις στενόμυαλες πολιτικές της Εκκλησίας, που έχουν κάθε άλλο υπόβαθρο, εκτός από τον πνευματικό. Ωστόσο, τελικά δεν πρέπει να ξεχάσουμε πως τον τελευταίο λόγο έχει το Άγιο Πνεύμα, το οποίο είναι ο αληθινός καθοδηγητής της Εκκλησίας, και έτσι πιστεύω πως τα πράγματα θα έρθουν στην θέση τους.“

Πηγή: Ρομφαία


Doxologia INFONEWS

Σας υπενθυμίζουμε ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο κάλεσε την Εκκλησία της Σερβίας και την Εκκλησία των Σκοπίων για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης στο εκκλησιαστικό πρόβλημα της Δημοκρατίας Βορείου Μακεδονίας.

Σύμφωνα με τον Δ’ και ΙΖ’ κανόνα της Δ’ Οικουμενικής Συνόδου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης έχει το δικαίωμα να δέχεται Έκκλητον προσφυγής από τους κληρικούς όλης της οικουμένης και να παραχωρήσει αυτοκεφαλία.

Tο Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι Μητέρα Εκκλησία της Εκκλησίας εν Δημοκρατία Βόρεια Μακεδονία.

Δεύτερον. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης είχε και έχει πάντοτε το αποκλειστικό κανονικό δικαίωμα να δέχεται ή να απορρίπτει το υποβαλλόμενο Έκκλητον αρχιερέως από οποιοδήποτε πατριαρχικό θρόνο. Το Έκκλητον είναι το δικαίωμα που δίδεται σε Μητροπολίτες Εκκλησιών να προσφεύγουν στο Φανάρι, ως ένα είδος Αρείου Πάγου της εκκλησιαστικής Δικαιοσύνης διότι η Ορθόδοξος Εκκλησίας είναι Μια, Αγία, Καθολική και Αποστολική και το κέντρο της είναι το Φανάρι. Οι Ορθόδοξες Εκκλησίες δεν είναι 15, 16 κατά την αιρετική ορολογία της Μοσχοβίτικη Εκκλησία. Η Εκκλησία είναι ΜΙΑ.

Τρίτον. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ως Προκαθήμενος τόσο του Πρώτου θρόνου της Ορθοδόξου Εκκλησίας, όσο και της Μητρός Εκκλησίας, είχε και έχει πάντοτε το αποκλειστικό κανονικό δικαίωμα να δέχεται το Έκκλητον αρχιερέων όχι μόνο της κανονικής δικαιοδοσίας του, αλλά και από την κανονική δικαιοδοσία των άλλων Πατριαρχικών θρόνων ή αυτοκεφάλων Ορθοδόξων Εκκλησιών, όπως αυτό συνάγεται από την ομόφωνη κανονική παράδοση και από τη διαχρονική εκκλησιαστική πράξη.

Όπως γράφει ο κ. Φειδάς: «Ο Οικουμενικός Πατριάρχης είχε και έχει πάντοτε απαραμείωτο το κανονικό δικαίωμα όχι μόνο να μεριμνά οφειλετικώς για την υποστήριξη των εμπεριστάτων ή δοκιμαζομένων Ορθοδόξων Εκκλησιών, αλλά και τη δεσμία κανονική υποχρέωση να αναλαμβάνει εγκαίρως όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για την πρόληψη, την αποτροπή ή τη θεραπεία των επικινδύνων απειλών ή δοκιμασιών του εκκλησιαστικού τους σώματος.

Άλλωστε, η όλη ιστορία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ήτοι τόσο σε ευτυχείς, όσο και σε χαλεπούς καιρούς, αποτελεί πράγματι μία υπέροχη μαρτυρία της πάντοτε ανιδιοτελούς ή και θυσιαστικής προσφοράς του προς όλες τις εμπερίστατες Ορθόδοξες Εκκλησίες.

Συνεπώς, ο Οικουμενικός Πατριάρχης είχε πάντοτε και έχει πολύ περισσότερο σήμερον το κανονικό δικαίωμα ή μάλλον την μητρική ευθύνη να αναλαμβάνει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες, με ή και χωρίς την προηγούμενη συναίνεση όλων των άλλων αυτοκεφάλων Ορθοδόξων Εκκλησιών.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης είχε και έχει πάντοτε το κανονικό δικαίωμα να δεχθεί σε εκκλησιαστική κοινωνία όλους τους σχισματικούς αρχιερείς όχι μόνο από τη δική του εκκλησιαστική δικαιοδοσία, αλλά και από τη δικαιοδοσία των άλλων πατριαρχικών θρόνων, αν ο ηγέτης των σχισματικών αυτών αρχιερέων αποκαταστάθηκε κανονικώς στην εκκλησιαστική κοινωνία (Αρχιεπίσκοπος Στέφανος της Εκκλησίας των Σκοπίων – σ.σ.)».


Donate to Doxologia INFONEWS: IBAN BG83STSA93000024673844

Follow us on Twitter: @doxologiainews

Follow us on Facebook page: @doxologiainfonews

Join our Facebook group: @doxologiainfonews.group


✎ КОМЕНТАРИ • COMMENTS ✎