Сръбската Патриаршия одобрява измененията в закона за вероизповеданията на Черна гора

Превод: Александър Иванов

Черногорско-Приморската Митрополия на Сръбската Патриаршия и останалите Митрополии на Сръбската Патриаршия подкрепят новите изменения в Закона за свободата на вероизповеданията и се надяват на одобрението му от Парламента на Черна гора, съобщава координаторът на правния съвет на Митрополията Протойерей Велибор Джомич, цитиран от РИА Новости.

Според закона „За свободата на вероизповеданията и убежденията и за юридическото положение на религиозните общини“, който беше гласуван миналата година в Черногорската Скупщина, различните религиозни общности трябва да докажат законността на своите права за собственост още преди 1918, когато Черна гора става част от Кралството на сърбите, хърватите и словенците. Черна гора е независима от 2006, когато по силата на проведен референдум мирно се отдели като самостоятелна държава. Оттогава столицата ѝ Подгорица акцентира върху усилията за утвърждаване на националната си идентичност.

През цялата година Сръбската Патриаршия провеждаше масови протести в Черна гора срещу този закон, според който около 650 обекта, включително Острожкият Монастир, в миналото са били национализирани. Приемането на закона в края на 2019 при последното свикване на черногорския Парламент, предизвика съпротива от вярващите в Сръбската Църква и те излязоха на протести в защита на Храмовете и Монастирите, чиято собственост може да бъде променена в полза на държавата, като няколко месеца провеждаха масови молитви и кръстни шествия в цялата страна.

На 04 декември депутатите от Парламента на Черна гора (Скупштина Републике Црне Горе) с мнозинство гласове избраха ново Правителство, оглавявано от Здравко Кривокапич, което на 17 декември прие изменения в този закон, предвиждащ национализация на църковните имоти, които до 1918 са принадлежали на Черна гора, а по-късно са попаднали под контрола на Сръбската Патриаршия. Новият министър-председател на Черна гора Здравко Кривокапич, който има репутацията на просръбски политик, обяви измененията и одобрението на актуализирания закон от Парламента на страната.

Днес направихме първата официална правна стъпка за обезсилване на дискриминационния закон за религията. С новото законово решение ще коригираме несправедливостта от миналия режим и всички религиозни общности в Черна гора ще бъдат равни пред закона“ – заяви министър-председателят на черногорското Правителство.

Митрополията е запозната с текста на предложенията за поправки в закона от министъра на правосъдието Владимир Лепосавич, както и от други църкви и религиозни общности в Черна гора. Оставаме на предварително обявената позиция, че в правната система на Черна гора не искаме повече права, отколкото другите църкви или религиозни общности“ – пояснява Протойерей Велибор Джомич.

Според него Сръбска Патриаршия не е увеличила изискванията си към закона, основаващ се на международните стандарти за свобода на религията, в съответствие с документите на ОССЕ, приети през 2004 и 2014. Текстът на законопроекта недвусмислено потвърждава, че измененията и допълненията вече са съгласувани със становището на Венецианската комисия през 2019 и че всички очевидно противоконституционни и дискриминационни разпоредби на закона, които предишното Правителство е подготвило и приело изключително срещу Черногорско-Приморската Митрополия и трите Митрополии на Сръбската Патриаршия в Черна гора, са били премахнати и очаква депутатите да одобрят измененията по този законопроект.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal