Световният съвет на църквите осъжда терористичния акт в Йемен и се моли за пострадалите при земетресенията в Хърватия и при свлачището в Норвегия

Автор: Александър Иванов

След като научи за последните сътресения, случили се в различни точки по света, Негово Всеблагоговейнство проф. д-р Протойерей Йоан Саука, в.и.д. генерален секретар на Световния съвет на църквите (WCC), излезе с изявление.

Негово Всеблагоговейнство осъди жестокото терористично нападение на летището в град А̀ден, Йемен, при което загинаха най-малко 22 души, а над 50 са тежко ранени. Инцидентът се случи на 30 декември 2020, малко след като там кацна самолетът, с който от Саудитска Арабия пристигаше новосформираното Правителство на Йемен. Още докато пътуващите били на борда на самолета, се чули мощни взривове и престрелки. Новите министри, сред които премиерът Маен Абдулмалик, както и саудитският посланик в Йемен Мохамед Саид ал Джабер, бързо били отведени под засилена охрана в президентския дворец в града в безопасност.

Ние отправяме молитвите си за всички, които загубиха живота си в А̀ден при това нападение, което от своя страна открои хуманитарните работници, които помагат в критичните моменти в Йемен. Осъждаме тези безсмислени актове на насилие. Нека да засилим нашата резолюция за стремеж към мир и справедливост за всички, и да намерим план за прекратяване на една от най-тежките хуманитарни кризи в света – тази в Йемен.“ – каза Негово Всеблагоговейнство.

Хърватия беше ударена от поредица земетресения на 29 и 30 декември. Загинаха най-малко 7 души. В.и.д. генерален секретар на Световния съвет на църквите отец Йоан Саука изрази загрижеността си за хората, засегнати от земетресението.

В това критично време на пандемията от COVID-19 ние предлагаме молитвите си за страдащите. Молим се всички да намерят подслон и по-скоро да се върнат безопасно към нормалния си живот заедно с близките си.“ – каза отец Йоан Саука.

В Норвегия на 30 декември 2020 масивно свлачище от глина (quick clay) разруши най-малко 15 къщи в Община Джердрум, окръг Викен, Норвегия, недалеч от столицата Осло. Поне десет са ранените, и най-малко други десет са в неизвестност.

Все по-често в наши дни творението претърпява сътресения, които причиняват болка и страдание на човечеството, което страда от разрушителните природни сили. Ние се молим за изчезналите и за техните роднини, и се молим Господ да ги утеши. Като глобална общност ние отправяме молитвите си и сме солидарни с онези, които се борят с последиците в Йемен, Хърватия, Норвегия, и където и да е по света. Молим се и за медицинските работници и за скърбящите семейства“ – каза Негово Всеблагоговейнство проф. д-р Протойерей Йоан Саука, в.и.д. генерален секретар на Световния съвет на църквите.


DONATION

If you wish, you can support us with your donation. We thank you from the bottom of our hearts!


✎ КОМЕНТАРИ • COMMENTS ✎