Световният съвет на църквите осъжда терористичния акт в Йемен и се моли за пострадалите при земетресенията в Хърватия и при свлачището в Норвегия

Автор: Александър Иванов

След като научи за последните сътресения, случили се в различни точки по света, Негово Всеблагоговейнство проф. д-р Протойерей Йоан Саука, в.и.д. генерален секретар на Световния съвет на църквите (WCC), излезе с изявление.

Негово Всеблагоговейнство осъди жестокото терористично нападение на летището в град А̀ден, Йемен, при което загинаха най-малко 22 души, а над 50 са тежко ранени. Инцидентът се случи на 30 декември 2020, малко след като там кацна самолетът, с който от Саудитска Арабия пристигаше новосформираното Правителство на Йемен. Още докато пътуващите били на борда на самолета, се чули мощни взривове и престрелки. Новите министри, сред които премиерът Маен Абдулмалик, както и саудитският посланик в Йемен Мохамед Саид ал Джабер, бързо били отведени под засилена охрана в президентския дворец в града в безопасност.

Ние отправяме молитвите си за всички, които загубиха живота си в А̀ден при това нападение, което от своя страна открои хуманитарните работници, които помагат в критичните моменти в Йемен. Осъждаме тези безсмислени актове на насилие. Нека да засилим нашата резолюция за стремеж към мир и справедливост за всички, и да намерим план за прекратяване на една от най-тежките хуманитарни кризи в света – тази в Йемен.“ – каза Негово Всеблагоговейнство.

Хърватия беше ударена от поредица земетресения на 29 и 30 декември. Загинаха най-малко 7 души. В.и.д. генерален секретар на Световния съвет на църквите отец Йоан Саука изрази загрижеността си за хората, засегнати от земетресението.

В това критично време на пандемията от COVID-19 ние предлагаме молитвите си за страдащите. Молим се всички да намерят подслон и по-скоро да се върнат безопасно към нормалния си живот заедно с близките си.“ – каза отец Йоан Саука.

В Норвегия на 30 декември 2020 масивно свлачище от глина (quick clay) разруши най-малко 15 къщи в Община Джердрум, окръг Викен, Норвегия, недалеч от столицата Осло. Поне десет са ранените, и най-малко други десет са в неизвестност.

Все по-често в наши дни творението претърпява сътресения, които причиняват болка и страдание на човечеството, което страда от разрушителните природни сили. Ние се молим за изчезналите и за техните роднини, и се молим Господ да ги утеши. Като глобална общност ние отправяме молитвите си и сме солидарни с онези, които се борят с последиците в Йемен, Хърватия, Норвегия, и където и да е по света. Молим се и за медицинските работници и за скърбящите семейства“ – каза Негово Всеблагоговейнство проф. д-р Протойерей Йоан Саука, в.и.д. генерален секретар на Световния съвет на църквите.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal