Света Гора: Под карантина са 6 Монастира. 76-годишен монах почина от усложнения, причинени от COVID-19

In other languages: GR

Превод: Йордан Георгиев

Властите в Света Гора водят постоянна борба срещу разпространението на коронавируса на територията на п-ов Атон. 76-годишен монах почина от сериозни усложения, причинени от коронавируса. Управителят на Атон г-н Атанасиос Мартинос даде интервю за GRTimes.gr относно случаите, открити в района на полуостров Атон както и за мерките, предприети срещу разпространението на вируса.

Ситуацията е под контрол. Общо шест (6) Монастира се намират в този момент под карантина, която е към своя край. В последно време бяха регистрирани доста случаи на монаси, заразени с коронавирус. Миналата събота един 76-годишен монах почина от усложнения, причинени от коронавирус“, отбеляза г-н Мартинос.

Според г-н Мартинос към този момент в Солун и Полигирос са хоспитализирани общо седем (7) монаси (четирима в Солун и трима в Полигирос), един от които е с придружаващи заболявания.

Останалите са под наблюдение с (пулсови) оксиметри в Здравния център в Карея. Само един монах с двигателни проблеми не е откаран в болница, но е под наблюдение с оксиметър“, добави управителят на Атон г-н Мартинос.

Запитан относно това дали стриктно се прилагат мерките срещу разпространението на Covid-19 в монастирите и килиите в Света Гора, където живеят около 1 300 монаси, съответно 400-500 монаси в килиите, г-н Мартинос отговори, че не във всички монастири има случаи на коронавирус, но там където има коронавирус са заразени почти всички монаси.

Всеки, който влиза в Атон бива изследван с бърз тест за коронавирус.

В последно време се появиха много случаи на коронавирус и така започнаха проверките при влизането в Атон. До този момент, са установени три случая на коронавирус – един на моряк и два на работници, които бяха асимптоматични и не ги допуснахме да влязат в Атон“, отбелязва г-н Мартинос. Атанасиос Мартинос добави, че са осигурени бързи тестове за Здравния център в Карея както и за монастирите, в които са появяват случаи на коронавирус или има голяма вероятност от такава поява.

Припомняме, че от 7 декември са забранени посещенията в Света Гора на всички, които не живеят там. Тази забрана не се отнася само за тези, които извършват трудова дейност в Света Гора по различни строителни обекти, както и за държавните служители, които също работят там.

Г-н Мартинос подчерта, че в края на септември т.г. Атон беше посетен от Здравния щаб за борба с коронавируса, начело с вирусолога г-н Сотириос Циодрас, заради подадени сигнали за случаи на коронавирус. По време на техния престой в района бяха взети 200 проби, които се оказаха отрицателни.

Πηγή: GRTimes.gr

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal