САЩ: Ние винаги ще подкрепяме Вселенския Патриарх Вартоломей и решенията му в полза на Църквата, той е духовният лидер на православните християни по света

In other languages: EN

Автор: Александър Иванов

Посланикът на САЩ в Атина Джефри Паят говори топлосърдечно за Еладската Църква и за Вселенската Патриаршия.

По време на Международната конференция по религиозна дипломация, която беше организирана от Богословската школа на Националния Каподистрийски университет в Атина със съдействието на Института за външни работи, Негово Превъзходителство говори за дългогодишните почти двувековни отношения между Гърция и САЩ, които Еладската Църква укрепва. Това предава U.S. Embassy Athens.

Той добави, че като стратегически партньори Гърция и САЩ работят заедно, за да отговорят на предизвикателството, което агресорска Русия поставя пред демократичните ценности и по-конкретно пред свободата на религиозно изповядване в Европа.

Русия не само оспорва авторитета на Вселенския Патриарх, но тя продължава да се стреми да нарушава единството на Православната Църква, като разпалва нестабилноста и подкопава суверенитета на независимите нации с православно мнозинство.

Поздравяваме Еладската Църква и Архиепископ Йероним, за това че смело подкрепиха решението на Вселенския Патриарх за предоставяне автокефалия на Православната Църква на Украйна, и се надяваме, че с течение на времето и другите поместни Църкви ще последват техния пример в съответствие с каноничните права и задължения.

Московската Патриаршия се опита да „накаже“ Гърция, като инструктира руските православни туристи да не посещават гръцки Митрополии, които са подкрепили решението на своя Предстоятел за признаване автокефалията на ПЦУ.

Правителството на САЩ е силен поддръжник на Вселенския Патриарх, който е духовният лидер на православните християни по света.“ – заяви Негово Превъзходителство г-н Джефри Паят.

Американският посланик припомни за скорошното посещение на американския държавен секретар Майк Помпео във Вселенската Патриаршия, където САЩ и Вселенската Патрирашия препотвърдиха общата си визия за подкрепа на религиозната свобода по света, независимо дали в Турция, или в Украйна, или където и да е.

Подкрепата на САЩ към Вселенския Патриарх ще остане силна и при новоизбрания президент Джо Байдън.“ – каза Джефри Паят.

Той също така се позова на Архиепископа на Америка г-н Елпидофор, „който показа голямо лидерство и състрадание в отговора си към пандемията, спомагайки на американците да усъвършенстват своята демокрация, заставайки заедно в солидарност за по-справедливо и равноправно общество“.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal