Румънската Патриаршия: Европейската комисия не може да ни налага онлайн рождественски богослужения

Божествена Литургия на 22 ноември 2020 | Букурещ, Румънска Патриаршия

Автор: Александър Иванов

Василе Банеску, говорителят на Румънската Патриаршия, коментира препоръките на Европейската комисия рождественските богослужения да бъдат заменени с онлайн служения, предава Orthodox Times.

Европейската комисия не може да взема решения и да ни налага неща в сферата на религията. Тя може само да издава препоръки, свързани с насърчаване и засилване на защитата от коронавируса, както и противодействие на пандемията в социалния живот по време на празниците. Но тези препоръки сами по себе си не могат да доведат до отмяна на рождественските богослужения или до заместването им с онлайн такива.

Банеску припомня, че „самите Църкви (съставени от повечето хора, съставляващи румънското общество) са добпе запознати с настоящата изключително тежка ситуация и са благосклонно ангажирани в подкрепа и сътрудничество на властите, с които винаги заедно ще се борят с пандемията. Социалният опит на църквите, който те придобиват от вярата, заедно с разума ги превръща в пространства, където служенията могат да се извършват в безопасност“.

Църквата и религиозните деноминации непрекъснато призовават за спазването на санитарните мерки. Тези пък, които демонстративно нарушават мерките, пренебрегвайки здравето на ближните и противопоставяйки се на огромните усилия на медицинския персонал, морално се компрометират и могат да бъдат законно санкционирани.“ – заяви още говорителят на Румънската Патриаршия Василе Банеску.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal