Престави се в Господа от коронавирус Митрополитът на Кастория г-н Серафим

In other languages: GRMK GEO

Превод: Йордан Георгиев

Прессъобщение за кончината на блаженопочившия Митрополит на Кастория г-н Серафим

„Днес преди обяд на 29 декември 2020 г. скромният пастир на Кастория г-н Серафим замина за страната на живите към Горния Йерусалим.

Въпреки неуморните и жертвени усилия на лекарския и медицинския персонал на 424-та Военна болница в Солун, не бе възможно да се запази неговия живот.

Изказваме публично нашите благодарности към служителите на болницата, но и на всички, които отправиха молитви и просби за оздравяването на вече блаженопочившия Митрополит на Кастория г-н Серафим.

От Протосингелията“.


Бел. прев.

Опелото и погребението ще бъдат на 30 декември 2020 г. при спазването на всички противоепидимични мерки срещу коронавируса.

Митрополит Серафим почина на 61-годишна възраст.

Припомняне, че блаженопочившият Митрополит Серафим се зарази с вируса убиец на 08 декември 2020 г. късно вечерта, когато и беше транспортиран в 424-та Военна болница в Солун. След няколко часа от Свещената Митрополия излязоха със съответното прессъобщение.

На 19 декември 2020 г. Митрополит Серафим беше интубиран, тъй като състоянието му е било изключително тежко. На 20 декември 2020 г. от Свещената Митрополия на Кастория призоваха вярващия народ да отправи своята молитва към Всеподателя Бога за по-бързото възстановяване здравето на обичния им Митрополит – скромният пастир на Кастория, както го наричат неговите епархиоти.

(Обновено на 29.12.2020 г. в 14:37 ч.)

Митрополитът на Кастория Серафим (в света Йоаннис Папакостас) е роден през 1959 г. в село Агнандеро, Кардица. Средното си образование изкарва в Ризарийската църковна семинария в Атина, а по-късно и висше богословско образование през 1987 г. в Богословския факултет на Атинския университет.

Ръкоположен е за дякон през 1983, а за презвитер през 1987 г. Дълго време е служил в Атинската Архиепископия като дякон и презвитер в Храма на Свети Николай в Като Патисия, Атина. В същото време е заемал поста директор на Комистията по младежта в Свещения Синод и завеждащ протокола в Свещения Синод. През 1990 г. го избират за секретар на Свещения Синод.

На 05 октомври 1996 г. е ръкоположен в Епископски сан, тъй като е избран за Митрополит на Кастория.

Той възражда и напълно реорганизира Митрополията на Кастория, оставяйки след себе си огромно наследство за своя наследник във всякакъв смисъл на това понятие.

Бог да го прости! Царство му небесно!

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal