Предчувствието на Митрополита на Пилусион Нифон за неговото „заминаване от нашия свят“ и прощалното му посещение в Монастира на Свети Георги в Старо Кайро | СНИМКИ

In other languages: GR

Превод: Йордан Георгиев

Две седмици преди успението на блаженопочившия Митрополит на Пилусион (Порт Саид) Нифон като че ли предусещаше своето успение. Той имаше нужда да посети Свещената Обител на Свети Георги в Старо Кайро, ротондата на Изтока, към която той беше привързан. Той посети едно по едно всички места, погледна с боязън Монастира и говореше с удивление за него – за единствения (вековен) паметник на Православието в сърцето на египетската столица.

В неделя на 22 ноември 2020 Митрополит Нифон отслужи последната си Божествена Литургия в Свещената Обител на Свети Георги в Старо Кайро.

По време на последното си посещение в Монастира на Свети Георги, той посвети много време на хората, с които беше духовно обвързан. Разговорите бяха безкрайни. Уважаваният Иерарх създаде впечатлението, че не иска да се сбогува при това свое посещение в Свещената Обител, но също така и с всички онези хора, които са били спътници в неговото служение.

Както ни описа Игуменът на Свещената Обител на Свети Георги Старо Кайро Архимандрит Дамаскин Алазрай: „Блаженопочившият Йерарх по време на Литургията, която отслужи спомена много имена на починали, а след това отслужи на гробището много Трисагии върху гробовете на хората, които познаваше. Също така, той даде много съвети на Отците от Свещената Обител: “Да обичате Христос, нашия Монастир и нашия Патриарх“, бяха неговите думи“.

Източник: Ελληνική Κοινότητα Καΐρου

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal