Предстоят ремонтни дейности в Бачковския Монастир

Автор: Таня Матева за БНТ

След Нова година ще продължи ремонтът на Южното крило на Бачковския манастир. Предстои да бъдат изградени нови стаи за поклонниците. Това става, след като правителството отпусна 300 000 лева за Светата обител. С държавното финансиране ще бъдат реставрирани и 15 старинни икони.

Преди 4 години държавата отново отпусна 300 000 лв. за ремонт на манастира.

„Преди 4 г. са направени много важни неща, касаещи отводняване на двора на манастира, както и поставянето на нови настилки, които да извеждат събиращата се вода далеч от храма“, обясни игуменът епископ Сионий.

След Нова година с част от отпуснатите сега средства ремонтът на Южното крило ще продължи. Предстои да бъдат изградени нови стаи за поклонниците, които идват в манастира.

„Светата обител разполага с около 30 стаи за поклонници и направата на още 20 ще позволи посрещането на повече поклонници“, допълни игуменът.

Друга част от средствата ще отиде за реставрация на 15 старинни икони, някои от които от 17-и век. Повечето от тях са в много лошо състояние и се намират в иконохранилището на манастира. Там се съхраняват над 300 икони. Ще бъдат възстановени и два ценни пентаптиха.

„Вероятно е от 17-и век тази работа, а също така имаме пентаптих, който е от 16-и век. За съжаление двете от крилата там са загубени, така, че стана триптих. Интересна е тази икона, която представя Вси Светии. Тя също е стара и никога не е реставрирана, а има нужда“, коментира уредникът на музея в манастира Стамен Пепелишев.

„Манастирът разполага с реставраторско ателие, в което ще направим и реставрацията, така че иконите да не напускат Светата обител“, каза още игуменът.

Реставрацията ще бъде поверена на екипа, който в момента с помощта на дарители възстановява стенописите в църквата „Свети Архангели“ в манастира.

Източник: БНТ

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal