Предстои разговор между Кириакос Мицотакис и Архиепископа на Атина Йероним за наложените мерки в храмовете за Рождество Христово и Богоявление | VIDEO

In other languages: GR

Автор: Doxologia INFONEWS

Правителственият говорител г-н Стелиос Пецас днес заяви, че в рамките на деня се очаква министър-председателят на Гърция г-н Кириакос Мицотакис да се свърже с Архиепископа на Атина и на цяла Гърция г-н г-н Йероним II относно предложените мерки от правителството за Рождество Христово и Богоявление – до девет души в храм за едно богослужение, независимо от площта и до 25 души в митрополитски храм в страната.

Г-н Пецас заяви, че максималният брой от 9 души в храмовете по време на богослужение не следва да бъде променен. Разговорът между премиера и Архиепископа ще бъде с цел да се намери по-гъвкаво решение за този брой, понеже това предизвика реакцията на няколко по-изявени в медийното пространство Митрополити, които заявиха, че не са съгласни с този малък брой вярващи, които ще могат да съучастват на едно богослужение в един храм. От друга страна, Архиепископът на Атина и повечето Митрополити заявиха, че броят на вярващите, които трябва да бъде допуснат в един храм на богослужение да се определя в зависимост от неговата площ.

Припомняме, че поради тази причина на 15 и 16 декември 2020 Постоянният Синод на Еладската Църква се събира на заседание чрез видеоконферентна връзка.

Спекулациите в някои български медии, че гръцки Митрополити обявяват бунт и че ще нарушат наложените мерки, предизвиквайки смут в гръцкото общество са неверни и произлизат от определени религиозни сайтове за фанатични и фалшиви новини.

След разговора между премиера и Архиепископа, както и след заседанието на Синода ще се разбере как точно ще бъдат проведени всички богослужения по време на празниците Рождество Христово, Свети Василий Велики и Богоявление.

По наша информация, някои Митрополити от Еладската Църква са смъмрени от Архиепископа и Синода за техни по-резки изказвания, макар и добронамерени, от което са се възползвали недобронамерени религиозни сайтове с фанатична насоченост.

(обновено на 14.12.2020 г. в 18:37 ч.)

Събирането по домовете ще бъде ограничено до максимум девет души от две семейства, заяви г-н Стелиос Пецас.

Той добави също, че ще е в сила и вечерен час от 22:00 до 05:00 часа.

След налагането на строгите мерки в Гърция се наблюдава рязък спад на новозаразените случи с коронавирус. От 20% преди три седмици на 7-8% в последните дни.

Днес статистиката в Гърция съобщава, че от направени 9 432 PCR теста новозаразените са 693 души, от които 10 души са регистрирани на ГКПП на Гърция. Това прави 7,35 % новозаразени.

За разлика от Гърция прави впечатление, че в България въпреки малкото тестове, които се правят процентът на заразяване остава изключително висок между 30 и 42%.

Днес данните в България показват 497 заразени от направени само 1 634 теста или около 30% заразени! Населението в България е почти два пъти по-малко, а заразените на ден са 3-4 пъти повече от Гърция.

Общият брой заразени в Гърция е 124 534 души, а в България са 179 449 души.

Смъртните случаи в Гърция са общо са 3 625 души, а в България – 5 688 починали.

На 1 млн. души в България заразените са 25 635, а в Гърция 11 612.

Прави впечатление, че средната възраст на смъртните случаи в Гърция е една от най-високите в света – 79 години. А България е в повечето случаи или на първо, или на второ място в Европа по смъртност.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal