Празнична Божествена Литургия в Андреевския Храм в Киев по повод откриването му след 11 години реставрация и ремонтни дейности | СНИМКИ

In other languages: UKRMK

Автор: Александър Иванов

На 13 декември 2020 – празникът на Свети Андрей Първозвани по стар стил – Високопреосвещеният Митрополит на Галия г-н Емануил в съслужение с Чернихивския Архиепископ г-н Евстратий, Команския Епископ г-н Михаил и Патриаршеския Дякон на Вселенската Патриаршия г-н Яков Крочак отслужиха Празнична Божествена Литургия в Храма на Свети Андрей Първозвани в град Киев, който е Ставропигия на Вселенската Патриаршия.

Празникът е по повод откриването на Андреевския Храм след 11 години реставрация и ремонтни дейности.

В началото на Литургията Митрополитът на Галия отслужи чина за обновление на Храм.

На празника присъства и петият президент на Украйна г-н Петро Порошенко заедно със съпругата си г-жа Марина Порошенко.

Броят на присъстващите в Храма беше ограничен поради пандемията от коронавирус.

Интересното да се отбележи е, че Андреевският Храм е построен в бароков стил между 1747 и 1754 по проект на италианския архитект Вартоломей Франческо Растрели. Храмът е разположен на стръмния десен бряг на р. Днепър , над историческата част на града – Подил. Надолу от Андреевския Храм се спуска Андреевският спуск, свързвайки горния град с долния. Понякога наричат Храма „Катедрала“. Андреевският Храм е част от националното културно наследство на Република Украйна.

Църквата няма камбани, тъй като според легендата техният звън би причинил наводнение в лявата част на града.

Вчера Предстоятелят на Православната Църква на Украйна Митрополит Епифаний бе посетен от Митрополита на Галия г-н Емануил и от Патриаршеския Дякон на Вселенската Патриаршия г-н Яков Крочак.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal