Почина старецът Епифаний Милопотамски – световноизвестният кулинар и главен готвач на Света Гора

In other languages: GR

Превод: Йордан Георгиев

Днес на 64-годишна възраст призори почина световноизвестният кулинар и главен готвач на Света Гора старецът Епифаний Милопотамски, след дългогодишна битка с рака.

Монах Епифаний е роден в Община Пангео, Кавала, Гърция през 1956. След като е завършил гимназия през 1973, той заминава за Света Гора в Монастира на Свети Павел. През 1989 за няколко месеца се подвизава и в Синайския Монастир на Света Екатерина, а когато се връща в Атон, отива в Монастира Великата Лавра и се заселва в килията „Свети Евстатий“-Милопотамос. Над три десетилетия и половина е главен готвач на празниците на атонските Монастири, известен е и с производството на хубави вина и зехтин от земята около килията на малкото братство.

През 2008 е издадена книга с рецептите на стареца „Μαγειρική του Αγίου Όρους“ (Кулинарията на Света гора), преведена на осем езика. През 2016 Световният конгрес на главните готвачи (Worldchefs Congress & Expo) за първи път заседава в Гърция и на него е представена кулинарията на Света Гора пред 1600 главни готвачи от цял свят.

През лятото на 2020 гръцкият ежедневник Καθημερινή издаде книга с неговите рецепти „Η καλοκαιρινή κουζίνα του Αγίου Όρους από τον Μοναχό Επιφάνιο“ (Лятната кухня на Света Гора от Монах Епифаний).

Източник: Καθημερινή

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal