Послание на Вселенския Патриарх Вартоломей към Предстоятеля на Православната Църква на Украйна по повод 2-годишнината от нейното основаване | ТЕКСТ & VIDEO

In other languages: GRUKREN

Автор: Александър Иванов

На 15 декември 2020 се навършват две години от Обединителния Събор в Украйна и основаването на Православната Църква на Украйна (15 декември 2018).

По този повод Негово Божествено Всесветейшество Вселенският Патриарх г-н г-н Вартоломей изпрати послание и поздравления до Предстоятеля на Православната Църква на Украйна Негово Блаженство Митрополита на Киев и на цяла Украйна г-н г-н Епифаний, което бе излъчено по време на Втория Архиерейски събор на обединената Православна Църква на Украйна.

Следва пълният текст на посланието:

Блаженейши Митрополите Киевски и на цяла Украйна, в Христа Бога зеловъзлюбени брате и съслужителю на наше смирение, Владико Епифание! Искрено и братски Ви прегръщаме, достопочитаемо Ваше Блаженство!

По благоволението и по милостта на Твореца на Църквата на 15 декември 2020 се навършват две години от провеждането на Обединителния събор в Киев с участието на клира и миряните, свикани от наше смирение за избор на Предстоятеля на Православната Църква на Украйна и за одобряване на нейния Устав. Оттогава и след предоставянето на Томоса за автокефалията във Фенер на 06 януари 2019, Светата Църква на Украйна, оглавявана от Вас, свидетелства за Православната вяра като поместна Православна Църква на територията на украинската държава, под Вашето боголюбиво и човеколюбиво, разсъдливо и дейно ръководство.

Поздравявам Ви, Блаженейши брате, за важната църковна работа, свършена за толкова кратко време; за отличното управление на църковните дела; за сътрудничеството с властите за благото на целия украински народ, както и за инициативите и действията, предприети от Вас по време на опасната пандемия, за справяне със социалните последици и за утеха на вярващите. Вие извършвате служението си към Божия народ, като оставате непоколебимо верен на догматичното и каноничното Предание на Църквата, и същевременно с чувство се грижите за екзистенциалните потреби на Вашите духовни чеда, като винаги се фокусирате върху вечното ръководство на Христос. Ние прославяме Главата и Твореца на нашата вяра, нашият от века Спасител на света, Който повери Църквата в Украйна на Ваше достопочитаемо Блаженство – църковен човек, отдаден в душата и в тялото си на Неговата свещена мисия, борещ се за единството и твърдостта на Православието.

Вашата особа и Вашият похвален принос за функционирането на църковния живот в Украйна, както и искреният Ви интерес към единството на Православието, значително допринесоха за признаването на автокефалията на Църквата, оглавявана от Вас, и за поменаването на Вашето име в църковния Диптих на Блаженейшия Архиепископ на Атина и на цяла Гърция г-н г-н Йероним II, на Божествено Блаженейшия Патриарх на Александрия г-н г-н Теодор IΙ и на Блаженейшия Архиепископ на Кипър г-н г-н Хрисостом II. Сигурни сме, че и последващи решения ще бъдат взети и от останалите Православни Предстоятели, което ясно ще допринесе за единството на Православието. Украинската автокефалия е приключен факт, който не може да бъде променен. Оспорването на тази фактическа истина се търси от чужди интереси и служи на чужди интереси, което не води до добро.

В благословеното житие на Църквата не процъфтява нито практиката на лукаво хитруване, нито пък превръщането на богословието в софистично ораторство.

Незабравими в паметта ни са гостуванията на Ваше Блаженство във Фенер, което е израз на почит към Майката Църква в Константинопол и израз на уважение към моята скромна особа.

Очакваме с нетърпение да бъдем посрещнати от Ваше Блаженство в Киев през 2021 година по време на посещението ни в Украйна по случай 30-годишнината от провъзгласяването на Независимостта, по любезната покана на Негово Превъзходителство Президента Володимир Зеленски. Имахме възможността да приемем Негово Превъзходителство във Фенер и да обсъдим актуални въпроси в атмосфера на отлично сътрудничество. Останахме много доволни и от неотдавнашното посещение тук на многоуважаемия министър-председател на Украйна г-н Денис Шмигал в Престолната Свята Вселенска Патриаршия, след което успяхме да обменим мнения в искрена и ползотворна атмосфера.

Блаженейши Владико,

Ние неизменно се доверяваме на Божия Промисъл и на Неговата животворна Благодат, която лекува слабите и спомага уморените. Ние отправяме нашите молитви към Господа на славата за укрепване служението на Майката Църква. Просим от Вас да предадете на украинския Божий народ пожеланията на наше смирение и на всички от Фенер, където се пази Преданието на Отците денем и нощем. Пожелаваме Словото Божие да Ви дари с телесно здраве и благословение за продължаване работата Ви като Предстоятел за благото на Църквата на Украйна и за благото на цялото Православие. Със силна и свята целувка Ви отдавам изключителна чест като изразявам дълбоката си любов към Вас в Господа.

14 декември 2020

На Ваше достопочитаемо Блаженство,
любящ в Христа брат

ВАРТОЛОМЕЙ I КОНСТАНТИНОПОЛСКИ

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal