Поредната невярна информация от Faktor.bg относно Православната Църква на Украйна

Автор: Doxologia INFONEWS

Уебсайтът Faktor.bg публикува поредната си публикация по църковни въпроси, този път във връзка с Православната Църква на Украйна (ПЦУ).

Текстът е следният:

Премиерът на Румъния е препоръчал на румънския патриарх да бъде призната Православната църква на Украйна.
Сръбският министър-председател Александър Вучич също се е изказал за признаването на Украинската църква, пише duhovnyfront.com.ua, като се позовава на публикация в гръцкия сайт ageliaforos.com.
Авторът на статията Аристид Викетос потвърдил пред медията информацията, която получил от източници в дипломатическите среди.
Переяславският и Вишневски митрополит Александър също е казвал, че няма никакви пречки Румънската православна църква да признае ПЦУ, припомня duhovnyfront.com.ua. Единственото условие е румънците в Украйна да имат гаранция на правата им и свобода на вероизповеданията.
Ако Румънската православна църква признае автокефалията на ПЦУ тя ще стане петата църква, която я признава и първата, която не влиза в така нареченото „гръцко православие“.

Превод: Faktor.bg

Новината е абсолютно подвеждаща и некоректна! Едно е да подкрепяме признаването на автокефалията на ПЦУ, което е кауза и сърцато желание на Doxologia INFONEWS, но съвсем друго е да се изопачават две изречения на уважавания от нас г-н Аристидис Викетос от една негова статия от 24.11.2020 г. във връзка с водената война на Московската Патриаршия срещу личността на Архиепископа на Кипър г-н г-н Хрисостом II.

Тези две изречения или не са разбрани правилно, или не са преведени правилно, или умишлено са изопачени, за да се въвеждат хората в заблуждение, че Сърбия и Румъния скоро ще признаят ПЦУ.

От една година се знае, че почти всички Архиереи от Румънската Православна Църква, вкл. и Румънският Патриарх имат желанието да се признае автокефалията на Православната Църква на Украйна. Същото е положението и в Грузинската Патриаршия. Дори в Антиохийската Патриаршия самият Патриарх и мнозинството от Архиереите също подкрепят автокефалията на Православната Църква на Украйна, но конкретно там руският натиск освен църковен е и политически.

Що се отнася до Сръбската Патриаршия там мозайката е шарена. Както има привърженици на автокефалията на Православната Църква на Украйна, така има и такива, които са против. Известно, че от една година сръбският президент г-н Александър Вучич с оглед на преговорите за членството на Сърбия в ЕС и подигравката към неговата личност от страна на говорителя на руското външно министерство Мария Захарова при срещата му с американския президент Доналд Тръмп и редица други разумни фактори силно отдалечават Сърбия от Русия и я приближават към ЕС и САЩ. Това е добра новина. С оглед на това, при кончината на блаженопочившия Сръбски Патриарх се отдава възможност за избора на нов Сръбски Патриарх, който да има европейски и демократични възгледи и да не бъде толкова близък с Москва. Личните предпочитания и симпатии на сръбския президент по отношение на Православната Църква на Украйна той не ги е изявил публично и няма данни за такова публично изказване. Това той го е направил в тесен кръг от хора, а информацията е изтекла по дипломатически канали.

В преводната статия на Faktor.bg се казва, че „Премиерът на Румъния е препоръчал на румънския патриарх да бъде призната Православната църква на Украйна“ – тази информация е предадена или преведена некоректно, като изключим някои важни моменти.

Другата некоректна част от тази статия е следната: „Сръбският министър-председател Александър Вучич също се е изказал за признаването на Украинската църква, пише duhovnyfront.com.ua, като се позовава на публикация в гръцкия сайт ageliaforos.com“.

Това също не е вярно. Оставаме настрана, че Александър Вучич е президент на Сърбия, а не министър-председател каквато е г-жа Ана Бърнабич, но се внушава, че Вучич се е изказал за признаването на автокефалията на Православната Църква на Украйна като некоректно се цитират думите на г-н Аристидис Викетос от сайта ageliaforos.com.

Другото невярно в статията на Faktor.bg е, че „Авторът на статията Аристид Викетос потвърдил пред медията информацията, която получил от източници в дипломатическите среди“. Г-н Аристидис Викетос е създател и собственик на сайта ΑΓΓΕΛΙΑΦΟΡΟΣ и не е потвърждавал нищо пред себе си.

Продължаваме нататък: „Переяславският и Вишневски митрополит Александър също е казвал, че няма никакви пречки Румънската православна църква да признае ПЦУ….“.

Да, наистина Високопреосвещеният Переславски и Вишневски Митрополит г-н Александър (Драбинко) заяви, че няма пречки пред Румънската Патриаршия да признае автокефалията на Православната Църква на Украйна, но това е информация от преди половин година. Това не е нова информация. Тази информация е във връзка с възможностите за създаването на Румънски Викариат към Православната Църква на Украйна.

И накрая от Faktor.bg завършват с това изречение: „Ако Румънската православна църква признае автокефалията на ПЦУ тя ще стане петата църква, която я признава и първата, която не влиза в така нареченото „гръцко православие“….

Ето всъщност какво е казал г-н Аристидис Викетос в действителност (превод: Doxologia INFONEWS):

Според информация от дипломатически източници се съобщава, че румънският министър-председател по повод Молдова1 дискретно е препоръчал на Румънската Патриаршия да признае Митрополита на Киев Епифаний. Казва се, че сръбският президент Александър Вучич е за признаването“. Това е абзацът от статията на г-н Викетос, който е взет и изопачен от Faktor.bg.

Видно от текста на Викетос се разбира, че това е информация от дипломатически източници (непотвърдена), където румънският премиер забележете „по повод (ситуацията в – Бел. авт.) Молдова“ дискретно е препоръчал на Румънската Патриаршия да признае Киевския Митрополит Епифаний – нещо, което тече като процедура в Румънската Патриаршия повече от една година. По отношение на сръбския президент се заявява, че той е „за признаването“. Това го обяснихме по-горе в статията. Едно е да се изкажеш за признаването, друго е да си за признаването! Няма информация Александър Вучич публично да се е изказал по този въпрос, което и г-н Викетос заявява, съгласно информацията, с която се е сдобил.

Недопустимо е в старанието ни всички хора да бъдат запознати с идеята за признаването на автокефалията на Православната Църква на Украйна да се стига до ситуация на абсолютна некоректна пропаганда, граничеща с пълно изопачаване думите на уважавания кипърски журналист, пък и на когото и да било.

Признаването на автокефалията е процес, който протича бавно и никой няма право да притиска и да публикува фалшиви информации за това, щото в старанието за подкрепа на този процес, всъщност се създава една голяма вреда.

Не може да се работи за една добра кауза, но с инструментите на лъжата и измамата.

От Faktor.bg, които се обявяват, че са антируски сайт, но в политическо отношение, вероятно от религиозно невежество не схващат, че проповядват руските тези за славянско и гръцко православие, разделяйки Православната Църква на две части. Какво означава „така нареченото „гръцко православие“!? Православието е едно и правилният богословски термин, който се използва, е византийско или гръцко, но това няма етнически признак. Има за цел да се отличи от Латинската църква (Рим) и от самонаричащите се „православни“ – арменци, копти, еритрейци, етиопци и пр. Всичко останало представлява ерес и различни нововъведения. По отношение на литургичното богословие се използват различни термини, за да откроят съответната литургична традиция. Ако Православието се нарича славянско, то тогава вече не би било Православие. Дори в България някои се опитват да ни убедят, че има „българско православие“. Такива формулировки представляват етнофилетизъм, което е ерес!

Пропоръчваме на Faktor.bg да не се изказват и да не превеждат фалшива и пропагандна информация по църковни въпроси, които не са от тяхната компетенция, защото по този начин те вредят на каузата по признаването на автокефалията на Православната Църква на Украйна от останалите поместни Църкви, вкл. и от Българската Патриаршия.

Отделно, екипът на Faktor.bg си поддържа една анти-БПЦ линия, което е недопустимо, понеже свързват някои Митрополити с Държавна сигурност и, затова екипът на изданието подкрепя разколниците от „Алтернативия синод“, които между другото са създадени от Държавна сигурност. Да, наистина Българската Църква е била задушавана от Държавна сигурност, но тя не е създадена от ДС. Не е допустимо политическите пристрастия да бъдат пренасяни в Църквата. Църквата не е политическа или светска организация с религиозна цел, а Богочовешки организъм.

Нека да припомним на нашите читатели, че Faktor.bg не за първи път публикуват невярна или изопачена в църковно отношение информация. През месец февруари тази година те заявиха: Румънската църква призна новата църква на Украйна – отново уж по информация на други медии, без тази същата информация да бъде проверена. Ако от Faktor.bg бяха богословски и църковно грамотни, а не само пропагандно грамотни, щяха да разберат, че тази информация не е вярна.

Нека да не се притесняват, понеже рано или късно и Българският Патриарх ще добави в своите Диптиси Блаженейшия Митрополит на Киев и на цяла Украйна г-н г-н Епифаний. Това е единственият каноничен качин за признаване на автокефалията! Но за всичко това се изисква време за улягане на цялата информация по отношение на Украйна в съзнанието на Българския Патриарх и в това на всички Митрополити от Българската Православна Църква, които постоянно са подложени на натиск от Московската Патриаршия да не бъде призната автокефалията.


1Случаят в Молдова е поредната еклисиологична аномалия в Православната Църква, която се създава от Московската Патриаршия. Тя нахлува през 19 век (1812 г.) в диоцеза на Вселенската Патриаршия, присвоявайки противоканонично нейните земи в Молдавия. Тогава започва гонение срещу румънското население и заселването на рускоезично население – украинци, руснаци и др. Румъния по националистически подбуди счита, че Молдова е част от нейната история и територия, което е вярно, но това се прехвърля на църковна основа, което вече не е правилно. За тях, Московската Патриаршия е нахлула неправомерно в техен диоцез, което не е вярно. Московската Патриаршия е нахлула в диоцеза на Вселенската Патриаршия през 19 век, а през 1918 г. това прави и Румънската Патриаршия, която създава Митрополията на Бесарабия. Митрополията на Бесарабия беше закрита по време на съветската окупация от 1944–1991 г. и отново възстановена през 1992 г. И така се получава един спор между двете Патриаршии за чужд диоцез – този на Вселенската Патриаршия. Румъния може да се обърне към Вселенската Патриаршия с молба да получи нов Томос за автокефалия, който да включва и Молдова. Другият вариант е създаването на автокефална Църква в Молдва с Томос на Вселенската Патриаршия.


 

Donate to Doxologia INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

 

Follow us on Twitter:

@doxologiainews

 

Follow us on Facebook page:

@doxologiainfonews

 

Join our Facebook group:

@doxologiainfonews.group

 

Follow us on Instagram:

@doxologiainfonews

 

Follow us on ВКонтакте:

@doxologiainfonews

 

Join our Telegram channel:

@doxologiainfonews

 

Subscribe to us on YouTube:

@doxologiainfonews


✎ КОМЕНТАРИ • COMMENTS ✎