Папа Франциск: Рождественската ясла и елхата – символи на светлината в трудните дни

След неделната молитва, папа Франциск направи кратко размишление за значението на рождественските символи, рождественската ясла и коледната елха, като каза: „нека не се спираме само на знака, а да стигнем до значението, тоест до Исус. Няма пандемия, нито криза, която да угаси тази светлина“

Още миналата година папата посочи в едно дълго писмо, че става дума за „удивителен знак“. И повтори това накратко и сега, след неделната молитва, нагаждайки се към необходимостта от кратко слово, поради дъжда и изискванията за сдържаност заради наложените от пандемията обстоятелства, които обезлюдяват площадите.

Въпреки това, думите на папата не бяха по-малко силни: Светият Отец посочи пред малкото събрали се поклонници на площад „Свети Петър“ в Рим рождественската ясла, която се подготвя и коледната елха, като символи, които отварят сърцето и го карат да погледне към по-добри перспективи.

През тези дни и в много домове се подготвят тези два рождественски символа, за радост на децата – а и на големите. Те са знаци на надежда, особено в този труден момент. Нека се постараем да не се спираме на знака, а да стигнем до значението, тоест до Исус: до Божията любов, която Той ни разкри, да стигнем до безкрайната доброта, с която Той огря света.

Затова папа Франциск, както бе казал и на молитвата Ангел Господен, отбеляза, че трябва да се оставим да ни озарят знаците на Адвента, а не да се поддаваме на тъмнината на един труден период, като този на пандемията Ковид.

Няма пандемия, нито криза, която може да угаси тази светлина. Нека я оставим да влезе в сърцата ни: нека протегнем ръка към най-нуждаещите се, така Бог ще се роди отново в нас и сред нас.

Източник: Vatican NEWS

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal