Папата за празника на Свети Стефан, свидетелят на Иисус Христос: Жестовете на любов променят историята

Любов, молитва и прошка: това отличава живота на първия мъченик на Църквата, свети Стефан, който Църквата възпоменава на 26 декември, и на всички онези, които искат да бъдат като него свидетели на Исус променяйки злото в добро. Това каза папа Франциск на молитвата „Ангел Господен“, спирайки се също на малките жестове на любов, които всички можем да вършим в ежедневието, превръщайки живота в едно прекрасно дело.

След Рождество, с идването на „истинската Светлина“, която победи мрака в света, на 26 декември Църквата възпоменава свети Стефан, свидетел на Исус и първия от едно „войнство“, което продължава да носи „светлина в мрака“. Стефан е първия мъченик, първия дякон, т.е. първия „слуга“, който е „пълен с Благодат“, както четем в Деянията на Апостолите от днешната литургия, и оформи своя живот по примера на живота на Христос. Неговия арест и убийство с камъни, с последните думи, белязани от молитвата и прошката за убийците, са свидетелство за това. Оттук изходи размишлението си папа Франциск преди Богородичната молитва „Ангел Господен“, спирайки се на идентичността и силата на свидетелите на Исус:

„Стефан е първия мъченик, т.е. свидетел, първият от едно войнство от братя и сестри, които продължават да носят светлина в мрака: хора, които отговарят на злото с добро, които не се поддават на насилието и лъжата, а прекъсват спиралата на омразата с кротостта на любовта. Тези свидетели, осветяват Божията зора в нощите на света“.

Мъченици, а не само примери. Любовта обръща

Свети Стефан ни дава пример за това как се става свидетел, т.е. как се подражава на Исус, „път за всеки християнин: неговия живот бе служение, а смъртта му бе белязана от прошката. Когато е арестуван, осъден и убит, като Исус, Стефан се „моли и прощава“. Но наистина ли е необходимо да даваме тези свидетелства за доброто днес, когато злото е широко разпространено в света? В действителност – обясни папата – има много повече. Не става въпрос само за примери: любовта може да промени историята. Папата се спря на един детайл от историята на Стефан. Всъщност, сред онези – припомни Франциск, цитирайки Деянията на апостолите – за които Стефан се моли и прощава, е и Савел, който одобрява неговото мъченичество. Онзи, който малко след това с Божията благодат ще се превърне в Павел, „най-големият мисионер в историята“:

„Павел се ражда от благодатта Божия, но чрез прошката на Стефан. Ето семето на неговото обръщане. Това е доказателство, че жестовете на любов променят историята: също малките, скритите и всекидневни жестове. Защото Бог води историята чрез смирената смелост на онзи, който се моли, обича и прощава. Това важи и за нас. Господ желае да направим от нашия живот едно необикновено дело, чрез обикновените ежедневни жестове“.

Бъдете навсякъде свидетели на Христос, променяйки злото в добро

Но как можем да преобразим нашия живот? Можем да го направим – каза папата – „дори само, дарявайки светлината на усмивката, избягвайки бърборенията и сплетните, или молейки се за онзи, който греши и прощавайки, когато има напрежения. По този начин можем да занесем Исус в семейството, на работното място, навсякъде:

„Когато виждаме, че нещо не е наред, вместо да критикуваме, сплетничим и да се оплакваме, нека се молим за онзи, който е сгрешил и за тази трудна ситуация. И когато у дома възниква спор, вместо да се опитваме да надделеем, нека се опитаме да го потушим; и да започнем отначало, прощавайки на онези, които са ни обидили. Свети Стефан, докато бе замерван с камъните на омразата, отвърна с думи на прошка. Така промени историята. Ние също можем да променяме злото в добро всеки ден, както подсказва една красива поговорка, която казва: „Прави както палмата: хвърлят ѝ камъни и тя отвръща с фурми“.

Нека поверим днешните преследвани на Мария

Също днес мнозина страдат като Стефан – каза папата – защото са дискриминирани, преследвани и убити заради свидетелството си за Христос. За тях са финалните мисли на папата и молитвата, с която ги повери на Дева Мария.

„Нека днес се молим за всички страдащи от преследванията заради името на Исус. Те са много, за съжаление. Нека поверим на Дева Мария тези наши братя и сестри, които отговарят на подтисничеството с кросттта, и като истински свидетели на Исус, побеждават злото с доброто“.

Източник: Vatican NEWS

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal