Откриват Андреевския Храм в Киев (Ставропигия на Вселенската Патриаршия) след 11 години реставрация и ремонтни дейности | СНИМКИ (ОБНОВЕНО)

In other languages: MK

Автор: Александър Иванов

На 12 декември 2020 вечерта от 20:00 ч. ще бъде открит след 11 години реставрация и ремонтни дейности Храмът на Свети Андрей Първозвани в Киев, който е Ставропигия на Вселенската Патриаршия в Киев.

Поради тежката епидемиологична ситуация в Украйна, празненствата ще се проведат онлайн ТУК.

Министърът на културата и информационната политика на Украйна г-н Александър Ткаченко написа на страницата си във Facebook по-рано:

Андреевският Храм е много силно място. Имах честта да го посетя отвътре. Реставрационните и ремонтните дейности са към своя край. По време на работата, това, което видях, бе зашеметяващо – всеки елемент в Храма бе третиран изключително внимателно и прецизно. Екипът, който работи по Храма, върши чудесна работа. Цялата живопис, Иконите, иконостасът са напълно възстановени, мазилката е почистена. Почти всичко е подменено с ново, вкл. системите за отопление, осветление, вентилация.

Според министъра, първото богослужение в Храма ще бъде отслужено на 13 декември 2020 от 09:00 ч. от Митрополита на Галия г-н Емануил в съслужение с Екзарха на Вселенската Патриаршия в Киев Комански Епископ г-н Михаил, а от 15 декември Храмът ще бъде отворен за посетители.

Интересното да се отбележи е, че Андреевският Храм е построен в бароков стил между 1747 и 1754 по проект на италианския архитект Вартоломей Франческо Растрели. Храмът е разположен на стръмния десен бряг на р. Днепър , над историческата част на града – Подил. Надолу от Андреевския Храм се спуска Андреевският спуск, свързвайки горния град с долния. Понякога наричат Храма „Катедрала“. Андреевският Храм е част от националното културно наследство на Република Украйна.

Църквата няма камбани, тъй като според легендата техният звън би причинил наводнение в лявата част на града.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal