Опело и погребение на блаженопочившия Митрополит на Кастория Серафим, който почина от COVID-19 | VIDEO & СНИМКИ

In other languages: GR

Автор: Александър Иванов

Опелото и погребението на блаженопочившия Митрополит на Кастория Серафим, който почина от коронавирус, се състояха в Митрополитския Храм Успение Богородично в Кастория днес на 30 декември 2020. Това съобщава OrthodoxTimes.gr.

Митрополите на Дидимотихон г-н Дамаскин (като представител на Свещения Синод на Еладската Църква), на Гревена г-н Давид (като наместник на овдовялата Митрополитска Катедра в Кастория), на Фтиотида г-н Симеон и на Сисанио и Сиатиста г-н Атанасий отслужиха молитвените последования при спазване на строги противоепидемични мерки.

От страна на Свещения Синод на Еладската Църква прощалното слово бе прочетено от Високопреподобния Архимандрит г-н Доротей Папарис, Първи секретар на Синода.

Още сутринта от Митрополията на Кастория помолиха всички духовници и вярващи, които обичат Митрополит Серафим, да не идват на Опелото и погребението му, но всеки от дома си да се помоли за душата му, тъй като има риск от заразяване с коронавирус.

Митрополит Серафим почина на 61-годишна възраст.

Припомняне, че блаженопочившият Митрополит Серафим се зарази с вируса убиец на 08 декември 2020 г. късно вечерта, когато и беше транспортиран в 424-та Военна болница в Солун. След няколко часа от Свещената Митрополия излязоха със съответното прессъобщение.

На 19 декември 2020 г. Митрополит Серафим беше интубиран, тъй като състоянието му е било изключително тежко. На 20 декември 2020 г. от Свещената Митрополия на Кастория призоваха вярващия народ да отправи своята молитва към Всеподателя Бога за по-бързото възстановяване здравето на обичния им Митрополит – скромният пастир на Кастория, както го наричат неговите епархиоти.

Митрополитът на Кастория Серафим (в света Йоаннис Папакостас) е роден през 1959 г. в село Агнандеро, Кардица. Средното си образование изкарва в Ризарийската църковна семинария в Атина, а по-късно и висше богословско образование през 1987 г. в Богословския факултет на Атинския университет.

Ръкоположен е за дякон през 1983, а за презвитер през 1987 г. Дълго време е служил в Атинската Архиепископия като дякон и презвитер в Храма на Свети Николай в Като Патисия, Атина. В същото време е заемал поста директор на Комистията по младежта в Свещения Синод и завеждащ протокола в Свещения Синод. През 1990 г. го избират за секретар на Свещения Синод.

На 05 октомври 1996 г. е ръкоположен в Епископски сан, тъй като е избран за Митрополит на Кастория.

Той възражда и напълно реорганизира Митрополията на Кастория, оставяйки след себе си огромно наследство за своя наследник във всякакъв смисъл на това понятие.

Бог да го прости! Царство му небесно!

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal