Обещание за икуменическо сътрудничество между Вселенската Патриаршия и Украинската гръко-католическа църква

In other language: UKR GR

Автор: Александър Иванов

На 15 декември 2020 върховният архиепископ на Украинската гръко-католическа църква г-н Святослав Шевчук прие делегация на Вселенската Патриаршия, водена от Високопреосвещения Митрополит на Галия г-н Емануил, придружаван от Патриаршеския Дякон на Вселенската Патриаршия г-н Яков Крочак. Това съобщава пресслужбата на Украинската гръко-католическа църква.

На срещата присъства и отец Игор Шабан, ръководител на Комисията на УГКЦ по междуконфесионални и междурелигиозни въпроси.

Страните обсъдиха различни въпроси от общ интерес.

По-конкретно, Митрополитът на Галия благодари на Архиепископ Святослав за поздравителното писмо, изпратено преди ден до Вселенския Патриарх г-н г-н Вартоломей по повод празника на Свети Апостол Андрей Първозвани, покровителят на Вселенската Патриаршия.

Страните обсъдиха състоянието на съвременния икуменически диалог на глобално и местно ниво и изразиха надежда за по-нататъшно сътрудничество.

Предстоятелят на Украинската гръко-католическа църква благодари на Митрополита на Галия за посещението и изпрати своите поздрави на Негово Божествено Всесветейшество Патриарх Вартоломей.

В края на срещата имаше размяна на подаръци за спомен.

По-рано, по време на посещението си в Украйна, Митрополитът на Галия посети и Предстоятеля на Православната Църква на Украйна Киевския Митрополит г-н г-н Епифаний.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal