Обезлесяване в Амазония: Какви са причините?

Обезлесяването на Амазония е достигнало най-високата си степен от 12 години насам. Това сочи доклад на бразилска държавна агенция.

Последиците са важни, защото районът е от ключово значение за поглъщането на въглерод, което пък забавя глобалното затопляне.

Амазония е дом на близо 3 милиона вида растения и животни, местното население наброява 1 милион души. Тази година загубите в най-голямата в света дъждовна гора са скочили с 9.5 процента в сравнение с миналата година. Обезлесената площ се изчислява на 11 088 квадратни километра.

Защитата на амазонските гори е особено важна за спирането на катастрофалните климатични промени, защото районът абсорбира огромни количества въглероден диоксид.

Правителството на Бразилия има конкретна цел.

Хамилтън Мурао, вицепрезидент на Бразилия: Нашата цел в Парижкото споразумение беше до 2025 – та година да имаме 37 процента намаление на емисиите на въглерод в сравнение с 2005 – та. Мисля, че ще стигнем до тази цел.

Последното годишно обезлесяване представлява съществено увеличение от изсечената площ през 2018 – та, година преди президентът Жаир Болсонаро да поеме властта.

Защитниците на околната среда обвиняват за загубите бразилското правителство. Болсонаро оряза финансирането на федерални агенции, които имат правомощия да арестуват и глобяват фермери, които нарушават закона. Освен това президентът призова към въвеждането на по-пазарно насочени ферми и мини в амазонския регион, като мярка срещу бедността там. Критиците й обаче твърдят, че тя окуражава незаконното изсичане на горите. Правителството е наясно с проблема.

Хамилтън Мурао, вицепрезидент на Бразилия: Съществуват и нелегални мини. Има незаконен износ на манганова руда. Това не е нещо, което се продава навсякъде, като златото. Размерите на незаконната дейност са големи и са нужни ефективни действия.

В отговор властите изпратиха военни, които трябва да останат до април догодина.

Вицепрезидентът Мурао заяви, че правителството планира по-нататъшни мерки за борба с обезслесяването след края на военната операция, но не уточни какви.

Източник: БНТ


DONATION

If you wish, you can support us with your donation. We thank you from the bottom of our hearts!


✎ КОМЕНТАРИ • COMMENTS ✎