На 08 декември 2020 ще бъде отслужено Опелото на блаженопочившия бивш Митрополит на Трики и Стаги Алексий

In other languages: GR

Автор: Александър Иванов

Свещената Митрополия на Трики и Стаги съобщава, че Опелото и погребението на блаженопочившия бивш Митрополит на Трики и Стаги Алексий ще се състои в обособена зона до Храма на Свети Висарион в Трикала, във вторник на 08 декември 2020 от 12:00 ч. Всичко ще се проведе при спазване на хигиенните противокоронавирусни мерки.

Припомняме, че на 07 ноември 2020 сутринта на 88-годишна възраст Митрополитът почина. Дълги години той се бореше с различни хронични заболявания, поради което се налагаше често да бъде хоспитализиран, вкл. през месец октомври и ноември тази година. През последните 24 часа той беше хоспитализиран с белодробен оток и при направените изследвания се е оказал положителен за новия коронавирус Covid-19.

Митрополит Алексий е избран за Митрополит на Трики и Стаги на 01 октомври 1981 г. Той обгрижва тази Епархия като Митрополит до септември 2015 г., когато сам подава своята оставка в полза на тогавашния си протосингел и настоящ Митрополит на Трики и Стаги г-н Хрисостом.

Блаженопочившият Митрополит Алексиос (в света Теодорос) Михалопулос е роден през 1932 г. в Пирея. Завършва Богословския университет на Атинския университет през 1960 г. През 1954 г. е постриган за монах в Монастира Пентели, а след това през същата година е ръкоположен за дякон. Бил е дякон в Митрополиите на Ксанти и Пирея, а след отбиване на военната си служба е свещенопроповедник за две години.

Ръкоположен е за презвитер през 1961 г. в Ксанти от тогавашния блаженопочивш Митрополит на Ксанти Антоний, като в същия ден е удостоен с Архимандритско достойнство. В Митрополията на Ксанти е заемал длъжността свещенопроповедник и предподавател в Църковното училище там.

През 1966 г. е бил наместник на Свещаната Митрополия на Драма до избора на нов Митрополит.

По-късно за пет години е бил назначен за Викарий на блаженопочившия Архиепископ на Атина и на цяла Гърция Серафим.

Бог да го прости! Царство му небесно!

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal