Московската Патриаршия търси сътрудничество с новоизбрания президент на САЩ Джо Байдън

Автор: Александър Иванов

Негово Светейшество Московският и на цяла Русия Патриарх г-н г-н Кирил (Гундяев) поздрави новоизбрания президент на САЩ г-н Джо Байдън и изрази готовност да си сътрудничи с новия американски лидер. Това съобщава пресслужбата на Московската Патриаршия.

Уважаеми г-н Байдън!

Поздравявам Ви с избора Ви за президент на САЩ.

Съвременният свят се нуждае от по-голяма стабилност и безопасност, развитие на конструктивно сътрудничество между държавите, насочено към решаване на проблемите на екстремизма и тероризма, на регионалните военни конфликти, на икономическото правосъдие и на опазването на околната среда. Убеден съм, че взаимодействието между нашите страни и народи, основано на историческия опит, може да се превърне в съществен принос в търсенето на ефективни отговори на глобалните предизвикателства на нашето съвремие.

Московската Патриаршия счита междурелигиозния и междукултурния диалог за важен инструмент за укрепването на взаимното уважение и добросъседство, и за хармония в обществото. Изразяваме готовността си да работим съвместно в тази сфера с властите на Съединените Американски Щати.

Желая ви добро здраве, мъдрост при вземането на решения, а на гражданите на САЩ – мир и благополучие.

Същевременно, въпреки че САЩ се намира в диоцеза на Вселенската Патриаршия и по-конкретно в диоцеза на Гръцката Православна Архиепископия на Америка, Московският Патриарх в посланието си до Джо Байдън внушава, че американските власти са длъжни да отговарят на религиозните нужди на рускоезичното паство на Московската Патриаршия в САЩ, която няма никакво право да извършва църковна дейност извън своя диоцез, определен в нейната Грамота от 1593 г. Там изрично са определени границите на Московската Патриаршия, които съгласно акривията се простират на територията на днешна европейска Русия, без Калининградска област и Северен Кавказ.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal