Начало » Православна Църква » Нови поместни църкви » Православна Църква на Русия » Московската Патриаршия низвергна от сан проф. Протодякон Андрей Кураев

Московската Патриаршия низвергна от сан проф. Протодякон Андрей Кураев

In other languages: MK

Автор: Александър Иванов

Епархийският църковен съд на Московска Епархия низвергна от сан проф. Протодякон Андрей Кураев. Това съобщава пресслужбата на Епархията.

Решението е взето заради коментара на проф. Протодякон Андрей Кураев в LiveJournal относно смъртта на настоятеля на Богоявленския Катедрален Събор в Москва Протойерей Александър Агейкин.

Тогава Кураев написа следното:

Агейкин
Първата смърт сред московските духовници. В болницата в Лапино почина Протойерей Александър Агейкин, настоятел на Елоховския Катедрален Събор.

За този персонаж можете да се прочете по тага. В паметта ми този недопротопрезвитер ще остане като тъп кариерист, направил кариера в сферата на VIP услугите.
(«Недопротопрезвитер»: за да разберете това, трябва да знаете, че в продължение на половин век настоятелят именно на Елоховския Събор беше единственият «протопрезвитер» в РПЦ. Агейкин е първият, който получи там настоятелство, но не успя да получи към него дадения титул. Но това абсолютно нищо не говори за него, а само за дребните реформи на Патриарх Кирил).
А аз обърнах вниманието на семинаристите, че епидемията ще освободи много места.

* * *
Той успя да внесе своята част в епидемията на безстрашие: https://youtu.be/zFyQMSrx4Nw
«През вековете Църквата натрупа богат опит в борбата с епидемиите. Епидемията от черната смърт – чумата беше спряна с молитва» (3-50)

* * *
«Отец Андрей. Може би си спомняте за един семинарист … аз бях една година клисар в Елохово. Видях и чух различни неща. Има известна истина във вашата публикация за Агейкин. Но, например, той ми помогна да премина педагогична практика в … Затова аз подкрепям и вашата истина, но в същото време в него имаше все пак нещо добро и хуманно. Православните фрийкове, които плюят срещу вас, не разбират вътрешността на църковния живот, но не цялата вътрешност е мръсна. Църква на атеистите, хомосексуалистите и кариеристите, които продават всичко и всички. Успех във Вашата работа. Винаги ви чета, но се страхувам, че днес е нереално да оцелееш в РПЦ без вреда за психиката и без да се превърнеш в ужасен циник. Честит Великден! Христос воскресе!

Епархийският църковен съд посочва, че в коментарите на Кураев се съдържат богохулство срещу Църквата и клевети.

Решението за низвержение ще влезе в сила след като Московският Патриарх Кирил го утвърди, а дотогава то може да бъде обжалвано.

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal