Начало » Разни » COVID-19 » Младите икуменисти: Междурелигиозна солидарност по време и след пандемията от COVID-19

Младите икуменисти: Междурелигиозна солидарност по време и след пандемията от COVID-19

Автор: Александър Иванов

Младежи от индуистката, мюсюлманската и християнската вяра споделиха своите насърчителни виждания за ролята на младите хора в насърчаването на икуменическата междурелигиозна солидарност по време и след пандемията от коронавирус. Това се случи по време на уебинар, организиран съвместно от Световния съвет на църквите, Лютеранска световна федерация и от Мрежата за религиозни и традиционни миротворци. Това съобщава пресслужбата на Световния съвет на църквите.

Уебинарът имаше за цел да подчертае ролята на младите хора в изграждането на по-добро и по-спокойно бъдеще след отминаването на настоящата пандемия, чрез напредване на икуменическата междурелигиозна солидарност.

Хората с вяра са хора на любовта, защото всичките им действия са съсредоточени върху божественото и те идват от мястото на любовта с желанието си да променят този свят и да допринесат положително“ – каза Мерилен Читараи, индуист от Южна Африка, сътрудник на Младежкия медиен екип „Религии за мир“.

Фернандо Сихотанг от Индонезийския национален комитет на Лютеранската световна федерация подчерта, че пандемията от COVID-19 предлага „възможност на междурелигиозните общности да търсят дълбоко неоспорими общи черти между религиозно различните хора“.

Косар Махмуди от Мюсюлманския младежки форум на Финландия акцентира върху важното значение на междусекторните партньорства. „За да се справим с предизвикателствата и кризата, трябва да има повече междусекторни партньорства, включително места на масата за вземане на решения за младите хора и младежките организации.“ – каза Махмуди.

В заключителната си реч д-р Мохамед Елсануси, изпълнителен директор на Мрежата за религиозни и традиционни миротворци, каза: „Този ​​съвместен уебинар беше вдъхновяващо напомняне за императивните действия и теми, върху които ние като глобална общност трябва да се фокусираме, за да постигнем устойчив мир“.

Координаторът на програмата на Световния съвет на църквите за междурелигиозен диалог и сътрудничество д-р Пениел Райкумар направи препратка към неотдавнашния документ „Serving a Wounded World in Interreligious Solidarity“, публикуван съвместно от Световния съвет на църквите и Ватикана, който признава, че идеализмът и енергията на младите хора може да бъде противоотрова за изкушението на цинизма в стремежа да излекуваме нашия наранен свят. „Видяхме някои проблясъци на този идеализъм и енергия днес, тъй като нашите събеседници демонстрираха какво означава да мислим за религиите не като за крепости, които трябва да се защитават, а като за извори за процъфтяването на целия живот“ – каза Райкумар.

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal