Митрополия на Дидимотихон: Камбаната на Храма на Света Троица в граничното село Дилофос отново заби | СНИМКИ

In other languages: GR

Превод: Йордан Георгиев

След няколко месеца на мълчание камбаната на Храма на Света Троица в село Дилофос отново заби радостно.

Няколко месеца Храмът в селото се реставрираше отвън и отвътре. Всичко това по инициатива, старание и разходи на Свещената Митрополия на Дидимотихон и под личния надзор на местния Архиерей – Митрополит Дамаскин.

Митрополит Дамаскин увери, че въпреки нанесените щети и вреди през времето, както и от метеорологичните условия, той е решил да „възкреси“ Божия дом и да го възстанови в прослава на Всесветата Троица. От друга страна, той заяви, че това е вечно послание към съседите (Турция – Бел. прев.), които никога не се спряха да „издевателстват“ върху Западна Тракия, а именно че гърците уважават и защитават всичко свято и свещено за своя род и родина.

Негово Високопреосвещенство отслужи Празнична Вечерня на 19 декември 2020 г. и освети възстановения Храм на Света Троица (без съучастието на вярващи – Бел. прев.). Той съслужи заедно с Архиерейския наместник на Тригоно протопрезвитер Анастасиос Дефелудис и ефимерия на енорията протопрезвитер Хараламбос Политис, който въпреки своите здравословни проблеми, които го измъчват, той служи честолюбиво през последните години в граничния район на Тригоно.

Село Дилофос е построено на бреговете на река Марица и се намира близо до граничната линия между Гърция и Турция и много близо до тринационалната гранична линия (където се срещат границите на Гърция, Турция и България). Днес за съжаление в село Дилофос постоянно живеят 25 жители (по списък са 52 души), повечето от които са престарели.


Бел. прев.
В селото се намира паметника на капитан Андреев, български национален герой, който е воювал срещу турците по време на Балканските войни.


Източник: Ιερὰ Μητρόπολις Διδυμοτείχου, Ὀρεστιάδος καὶ Σουφλίου

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal