Митрополитът на Серес отслужи 40-дневен Архиерейски помен за упокоение на душата на блаженопочившия Митрополит на Лангадас г-н Йоан | СНИМКИ

In other languages: GR

Автор: Doxologia INFONEWS

Днес на 20 декември 2020 в Митрополитския Храм на Света Параскева в Лангадас Високопреосвещеният Митрополит на Серес г-н Теолог – наместник на овдовелия Митрополитски престол на Лангадас, отслужи Божествената Литургия за Предпразненство на Рождество Христово и за празника на Свети Игнатий Богоносец, а след това и 40-дневен Архиерейски помен за упокоение на душата на блаженопочившия Митрополит на Лангадас, Лити и Рендини г-н Йоан.

Свещените последования бяха отслужени при стриктното спазване на всички необходими мерки срещу разпространението на коронавируса Covid-19.

Съмолитвено участие от Свещения Олтар взе и Високопреосвещеният Митрополит на Метрес и Атира г-н Димитрий (Вселенска Патриаршия).

На помена съмолитвено участие взеха и близките по плът на блаженопочившия Митрополит Йоан, както и кметът на град Лангадас г-н Йоанис Тахмадзидис като представител на боголюбивия народ на Свещената Митрополия на Лангадас.

Митрополит Теолог в своето просторно слово за блаженопочившия Митрополит Йоан между другото заяви: „Като благоугодил Богу, праведникът е обикнат и, като живял посред грешници, е прибран;“ (Прем. Сол. 4:10), „Господ даде, Господ и взе; (както беше угодно Господу, тъй и стана) да бъде благословено името Господне!“ (Иов 1:21)

След края на словото беше отслужен Архиерейски Трисагий на неговия гроб, който се намира зад Свещения Олтар за упокоение на душата му.

Припомняме, че блаженопочившият Митрополит на Лангадас г-н Йоан почина на 62-годишна възраст на 15 ноември 2020, сутринта, от сърдечно-респираторен арест вследствие на коронавирус SARS-CoV-2.

На 16 ноември 2020 Митрополитът беше погребан в запечатан ковчег при стриктно спазване на всички санитарни мерки срещу разпространението на Covid-19.

Митрополит Йоан беше забележителен човек и Архиерей – обичан и уважаван не само от своите клирици и епархиоти, но и от много Архиереи, клирици и вярващи християни не само от Гърция, но и от чужбина.

Нека бъде светла, блажена и вечна паметта му! Царство му небесно!

Τεσσαρακονθήμερο Αρχιερατικό Μνημόσυνο μακαριστού Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κυρού Ιωάννου - Ι.Μ.Ν. Αγίας Παρασκευής Λαγκαδά 20.12.2020

Източник: Ἱερὰ Μητρόπολις Λαγκαδᾶ, Λητῆς καὶ Ρεντίνης

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal