Митрополитът на Александруполис Антим за ваксините, микрочиповете и начина на преподаване на Божественото Причастие

In other languages: GR

Автор: Александър Иванов

Високопреосвещеният Митрополит на Александруполис г-н Антим говори пред радио Παραπολιτικά FM 90.1, предава OrthodoxTimes.gr.

Днес е много тъжен ден, защото Митрополитът на Кастория, този благороден човек, се престави в Господа“ – каза Митрополит Антим за блаженопочившия Митрополит на Кастория Серафим, който почина от коронавирус.

Запитан дали ще се ваксинира срещу COVID-19, Митрополитът на Александруполис отговори:

Разбира се, че ще го направя, за да спася както себе си, така и хората около мен. Прославям Господа, Който просветли учените и те изработиха ваксината, с която ще се борим срещу коронавируса.

Позовавайки се на теориите за имплантиране на микрочипове чрез ваксините срещу COVID-19, Митрополит Антим подчерта с характерната си доза хумор:

Какви микрочипове? Та тук гърците се събличат и се снимат голи във Facebook, пък от микрочипове ли ще се плашат?

За свещениците, които не се съгласиха да носят маски в Храмовете, Митрополит Антим заяви, че тяхното поведение е грешно:

Някои, поради липса на богословска грамотност и поради дезинформация, останаха с фалшивото впечатление, че всичко, което влиза в Храма се осветява и е свято. Това грешно поведение обаче, и това лъжливо впечатление ни доведоха до война, която в момента се води срещу Божественото Причастие.

А въпросът за Божественото Причастие е деликатен и много чувствителен. Не може вярващият да приканва хората да идват в Храма, като ги уверява, че ако се причастят ще се излекуват от коронавирус. Това е богословски неправилно. Същевременно не можем да кажем, че ако някой се причасти, може да се зарази с коронавирус от самата лъжичка.

Ако не понасяхме целия този натиск и цялата тази жестокост, Църквата можеше да седне и трезво да обсъди въпроса за промяна начина на преподаване на Божественото Причастие, за да се преодолее този недогматически, но чувствителен въпрос, който притесняваше много хора дори още преди избухването на COVID-19.“ – каза още Високопреосвещеният Митрополит.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal