Начало » Новини » Светът » Международният център за междурелигиозен и междукултурен диалог (KAICIID) осъжда масовото отвличане на момчета в Нигерия

Международният център за междурелигиозен и междукултурен диалог (KAICIID) осъжда масовото отвличане на момчета в Нигерия

Автор: Александър Иванов

Около 300 момчета ученици бяха нападнати и отвлечени от държавно средно училище в северния щат Кацина в Нигерия от радикални ислямисти на терористичната групировка Боко Харам, която се обявява за противник на западното образование.

В тази връзка Бордът на директорите на Международния център за междурелигиозен и междукултурен диалог (KAICIID), сред които членува и Митрополитът на Галия г-н Емануил Адамакис от Вселенската Патриаршия, излезе със следното изявление:

Управителният съвет е шокиран и натъжен, след като научи за поредното масово отвличане на ученици в Нигерия. Управителният съвет изразява своето искрено съчуствие към родителите и близките на отвлечените.

Ние осъждаме всеки опит на която и да е общност, която използва религията, за да оправдае своите безсърдечни действия. Достъпът до образование е основно човешко право, и всеки акт, който лишава невинните деца от техните права, трябва да се третира като нечовешки, жесток и престъпен!

Призоваваме хората от всякакъв произход да работят за помирение и взаимно разбирателство в Нигерия, независимо от религиозните и културните различия. Призоваваме религиозните лидери да водят диалог по начини, които да пречат на вярата да се превръща във фанатично учение, а след това и да се използва като оправдание за извършване на подобни жестоки действия. Призоваваме също властите да работят за мир и за сигурност на всички хора в Нигерия.“ – заявяват членовете на Борда на директорите на Международния център за междурелигиозен и междукултурен диалог (KAICIID).

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal