Ловчанският Митрополит Гавриил: Сградата на бившия Кожарски техникум в Ловеч да бъде предоставена на частното училище към Ловчанска Митрополия

Ловчанската митрополия е изявила желание да бъде предоставена на Частното начално училище „Свети седмочисленици“ сградата на бившия Кожарски техникум, която от няколко години не се използва, след закриването на единствената на Балканите Професионална гимназия по кожарство, облекло и химични технологии. Това заяви за БТА митрополит Гавриил, по чиято идея преди две години бе открито първото частно училище, единствено по рода си у нас, под егидата на Българската православна църква, в частност – към Ловчанската епархия.

В момента то се помещава в старата сграда на Ловчанската митрополия, но след една година пространството в нея ще е недостатъчно, тъй като намеренията на дядо Владика са училището да стане до 8-ми клас. „Според областния управител и кмета, най-подходящата сграда, която може да се отстъпи за училището, е на бившия Кожарски техникум. Тя не се ползва, а се руши. Няма да се налага да се правят огромни преустройства. Изцяло ще ни удовлетвори, за да направим училището до 8-ми клас“, посочи митрополит Гавриил.

Според направена количествено-стойностна сметка, ще са необходими около 880 хиляди лева за ремонт, като, по думите на Владиката, той не може да се извърши без помощта на държавата.

„Това е общообразователно училище. Там се изучават всички предмети според програмата на Министерството на образованието и науката, но ние се стараем да учим децата и на християнство, да ги правим добри, нравствени, морални. Целта ни е да станат интелигентни, образовани и добри, с добродетели, с любов към Господ и хората“, каза Ловчанският митрополит.

Дали да бъде предоставена на Ловчанската митрополия сградата на бившето училище ще решават общинските съветници в Ловеч на заседанието си утре.

Източник: БТА

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal