Каламата: Архимандрит прекъсна Рождественската Литургия заради вярващи, които не носят маска и отказват да я сложат | VIDEO

In other languages: GR

Автор: Doxologia INFONEWS

Свещеник от Храма на Свети Николай в Каламата (Гърция) прекъсна Рождественската Литургия, искайки от вярващите, които не носят маска и отказват да си поставят – да напуснат Храма.

По време на Рождественската Литургия, протосингелът на Свещената Митрополия на Месиния Негово Високопреподобие Архимандрит Филипос Хамарияс, призова вярващите, които не носят маска да излязат извън църквата, съгласно законодателството за защита на общественото здраве от последиците на пандемията от коронавируса Covid-19 и с уважение към нашите ближни.

Няма да влизам в диалог с вас. Всички, които не носите маска, излезте навън. Разбрахте ли?! Всички, които не носите маска ще излезете навън с уважение към здравето на вашите ближни и законодателството…. Свещениците и псалтите съгласно закона не носят маска по време на богослужение. Излезте навън, ако сте без маска. Приключихме… Бъдете сигурен, че съм по-добре запознат от вас за носенето на маска. Умолявам ви много. Излезте… Или ще носите маска, или излезте навън…“, заяви предстоятелят на Храма отец Филипос.

Архимандрит Филипос след като неколкократно обяснява на двамата вярващи (според нашата информация), които създават тази провокация повишава тон, понеже те отказват да спазват правилата в Храма и законодателството в Гърция по време на пандемията.

Казах ви, излезте навън, ако не носите маска… Възражения само във вашия дом, не тук. Тук ще имате уважение и благоприличие. Това, което ви казвам е, че ще командвате и възразявате само у вас, а не тук в Храма. Тук в храма аз командвам. Аз съм председател на църковното настоятелство на енорията. Разбирате ли го? Оставете командването!… Знам по-добре от вас, как се командва. Няма да влизаме в диалог…. Ще уважавате вашите ближни и законодателството. Или ще носите маска, или напуснете Храма. Приключихме. Продължаваме Литургията. Уведомете полицията…“, заяви накрая Негово Високопреподобие Архимандрит Филипос.

Съгласно Общото министерско решение Δ1α/ΓΠ.οικ.: 80588, което е публикувано в Правителствения вестник № 5509/Β/15-12-2020 за храмовете се предвижда отлужване на Литургии на 25.12.2020, 01.01.2021 и на 06.01.2021 г. в присъствието на вярващите. На един вярващ се падат 15 кв. м. площ, с отстояние от два (2) метра между тях или не повече от 25 вярващи в един храм, или до 50 вярващи в митрополитските и катедралните храмове.

От задължителното носене на маска съгласно чл. 2 от съотвеното решение, което има силата на закон – задължителен за всички, се освобождават религиозните служители (свещеници и пр.) и псалтите само и единствено по време на религиозното богослужение.

С други думи, Архимандрит Филипос стриктно спазва Енцикликата на Свещения Синод на Еладската Църква, текущото антиковид законодателство в Гърция и не напоследното място изпълнение на Евангелския закон за любовта към ближния. Архимандритът не иска Църквата да бъде сочена с пръст, че е причина за разпространението на заразата. Отделно разрешението за отслужването на тези богослужения в присъствието на вярващите беше дадено с оглед на стриктното спазване на антиковид законотелството в Гърция.

ДОСТОЕН КЛИРИК НА ПРАВОСЛАВНАТА ЦЪРКВА!

АКСИОС! ДОСТОЕН!


DONATION

If you wish, you can support us with your donation. We thank you from the bottom of our hearts!


✎ КОМЕНТАРИ • COMMENTS ✎