Загребско-Люблянският Митрополит Порфирий изрази близостта си към пострадалите от земетресенията в Хърватия

In other languages: SRB

Автор: Александър Иванов

След поредицата земетресения, които удариха Хърватия, и най-вече градовете Петриня и Сисак, Високопреосвещеният Загребско-Люблянски Митрополит д-р Порфирий (Перич) (Сръбска Патриаршия) излезе с изявление.

В дните на глобално изкушение, през което преминава цялото човечество, разкъсвано между запазването на своя живот и на живота на ближния си в условията на тежка пандемия, в Хърватия ни сполетя поредното бедствие. Градовете Петриня и Сисак бяха засегнати от поредица от опустошителни земетресения с изключителна сила, в резултат на което бяха повредени множество религиозни, жилищни и бизнес сгради, а много хора останаха без дом. Някои сред тях в момента, за съжаление, останаха без близките си. Поради големи щети върху Храма на Света Петка и енорийския дом в Сисак, както и върху Храма на Свети Спиридон и енорийския дом в Петриня, нашите свещеници бяха принудени да напуснат тези места за служение и за пребиваване на семействата им.

(…)

Нека тези трудности да се възприемат като огън, в който нашата християнска вяра ще блести по-силно и от златото. Нека да възприемем тези трудности като призив да бъдем добри и солидарни, да обичаме. А след това нека погледнем на ежедневието с други очи. Нека това преживяване, макар трагично и болезнено, да ни накара да се почувстваме различни по отношение на неразбирателствата, които ни измъчват в добрите времена и понякога толкова лесно ни отклоняват и разсейват от лечебната сила на Божия мир и на вечния смисъл.

Дълбоко съчувствайки на роднините на жертвите и молейки се Господ да ги настани в Своето Небесно Царство, в което радостта от гледането на лицето Му трае вечно, ние също се молим за завръщането на засегнатите хора в домовете им възможно най-скоро. Доколкото е възможно за Загребско-Люблянската Митрополия, тя, както вярваме и други християнски общности, ще помогне на семействата на жертвите, оставайки, както винаги през историята, до своите чеда.

Нека тази молитва насърчи усилията в тази посока и нека в този труден момент добротата и любовта достигнат до всеки, който се нуждае от помощ.“ – казва Високопреосвещеният Загребско-Люблянски Митрополит д-р Порфирий (Перич) (Сръбска Патриаршия).

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal