Начало » Новини » Светът » ЕКСКЛУЗИВНО: От 2021 година ежегодно на 04 февруари ще отбелязваме Международен ден на човешкото братство | РЕЗОЛЮЦИЯ

ЕКСКЛУЗИВНО: От 2021 година ежегодно на 04 февруари ще отбелязваме Международен ден на човешкото братство | РЕЗОЛЮЦИЯ

Photo: Albin Hillert/WCC, 2018.

Автор: Александър Иванов

На 21 декември 2020 Генералната асамблея на ООН реши единодушно: от 2021 година ежегодно на 04 февруари ще се отбелязва Международен ден на човешкото братство. Това съобщава пресслужбата на ООН.

Инициативата беше ръководена от Висшия комитет за човешкото братство, в който членува и в.и.д. генерален секретар на Световния съвет на църквите (WCC) Негово Всеблагоговейнство проф. д-р Протойерей Йоан Саука.

Членовете на Комитета се срещнаха с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш през декември 2019 и представиха инициативата за конкретен Международен ден на човешкото братство. И тъй като Комитетът не може да представи предложението на асамблеята (само държава-членка може да го направи), той поиска Обединените арабски емирства да го представят и да координират усилията си за спечелване необходимата подкрепа от страните-членки на ООН.

Искането беше представено на Генералната асамблея пред 34 държави, вкл. Бахрейн, Египет и Саудитска Арабия. Резолюцията получи подкрепата на 27-те държави-членки на Европейския съюз, както и на САЩ.

Новината идва в отговор на нарастващата религиозна омраза на фона на ковид пандемията и ковид кризата, като ООН иска да насърчи мирното съжителстване между хората.

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal