ЕКСКЛУЗИВНО: От 2021 година ежегодно на 04 февруари ще отбелязваме Международен ден на човешкото братство | РЕЗОЛЮЦИЯ

Photo: Albin Hillert/WCC, 2018.

Автор: Александър Иванов

На 21 декември 2020 Генералната асамблея на ООН реши единодушно: от 2021 година ежегодно на 04 февруари ще се отбелязва Международен ден на човешкото братство. Това съобщава пресслужбата на ООН.

Инициативата беше ръководена от Висшия комитет за човешкото братство, в който членува и в.и.д. генерален секретар на Световния съвет на църквите (WCC) Негово Всеблагоговейнство проф. д-р Протойерей Йоан Саука.

Членовете на Комитета се срещнаха с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш през декември 2019 и представиха инициативата за конкретен Международен ден на човешкото братство. И тъй като Комитетът не може да представи предложението на асамблеята (само държава-членка може да го направи), той поиска Обединените арабски емирства да го представят и да координират усилията си за спечелване необходимата подкрепа от страните-членки на ООН.

Искането беше представено на Генералната асамблея пред 34 държави, вкл. Бахрейн, Египет и Саудитска Арабия. Резолюцията получи подкрепата на 27-те държави-членки на Европейския съюз, както и на САЩ.

Новината идва в отговор на нарастващата религиозна омраза на фона на ковид пандемията и ковид кризата, като ООН иска да насърчи мирното съжителстване между хората.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal