Една година от успението на Протопсалт Аргир Малчев

Автор: Александър Иванов

На 07 декември 2020 се навърши една година от успението на Протопсалта на Българската Патриаршия Аргир Малчев. Аргир Малчев почина на 07 декември 2019 сутринта, на 86-годишна възраст, след продължително боледуване.

Бог да упокои душата на Протопсалта!

Роден е през 1933 г. в гр. Пловдив. Още от малък е бил приучен от родителите си на любов към Православната Църква, богослужението и византийската музика. След закриването на Мъжкия френски колеж в Пловдив продължава основното си образование в същия град. Завършва висшето си образование в Агрономическия факултет в родния си град и Музикалното училище, като извънреден ученик със специалност цигулка при класа на Атанас Бъчваров. След години Аргир Малчев завършва Висшата централна музикална школа в Атина със специалност византийска музика при професорите-протопсалти Спирос Перистерис и Евангелос Дзелас.

Като църковен певец той пее повече от половин век в различни Храмове. Започва в Храма на Свети цар Борис към подворието на Зографския Монастир в Пловдив. Постриган е за иподякон от Стобийския Епископ Варлаам, Викарий на Пловдивския Митрополит (и Български Патриарх) Кирил. Пее в Бачковския Монастир, в Храмовее Успение Богородично и Благовещение, а по-късно и в Храма на Света Троица в Асеновград. Където и да пее и слави Бога, той спомага за развитието на църковния живот. Години наред е и преподавател по византийска музика в Пловдивската духовна семинария.

За уменията, усърдието и постиженията си е отличен със званието „Протопсалт“ от Пловдивския Митрополит Арсений. А Аргир Малчев беше не само отличен певец, но и преводач на специализирани текстове от гръцки, той приспособи много песнопения към църковнославянските им езикови съответствия, издаде певчески сборници. Беше и учител на стотици семинаристи в ПДС. Делото му ще се помни дълго и с признателност.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal